Hlavní obsah

Je jako rozmazlené děcko, kritizuje Klause za jeho výroky Havlův spolupracovník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Klaus se chová jako rozmazlené žárlivé dítě, kterému berou hračku. V reakci na Klausův rozhovor pro polský týdeník Do Rzeczy to řekl blízký spolupracovník Václava Havla Vladimír Hanzel. Klaus v týdeníku nazval Havla extrémním levičákem, který bořil řád.

Foto: Tomáš Neřold, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

„Člověk, který je stále ještě prezidentem našeho státu, se chová jako utržený z řetězu. Úplně ztratil soudnost,“ řekl Hanzel Novinkám.

Ideologii svého předchůdce Klaus nazývá havlismem a přirovnal ji k ozvěně francouzského jakobínství. Havel podle něj chtěl místo demokracie elitářskou postdemokracii, trh nazýval hokynářstvím.

Podle Hanzela se Klaus „chová jako žárlivé rozmazlené děcko, kterému berou hračku". "Právě tato žárlivost na Václava Havla je pro Klause největším hnacím motorem. Motorem, který ho plnou parou žene do propadliště dějin," dodává Havlův spolupracovník.

Není to první z Klausových silných výroků na adresu bývalého prezidenta. Knihu svého vicekancléře Petra Hájka Smrt v sametu, ve které Hájek uvádí, že Havel byl nástrojem lži a nenávisti, Klaus označil za téměř povinnou četbu.

„Ve skrytu duše mu je totiž jasné, že zakrátko se změní v epizodní zapomenutou figurku, kdežto Václav Havel bude stále víc považován za jednu z největších osobností novodobé české historie,“ říká Hanzel.

Reklama

Výběr článků

Načítám