Hlavní obsah

Trend se otočil. Češi kupují byty v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Směr přeshraničních nákupů nemovitostí se zvolna obrací. Zatímco zájem německých občanů o byty nebo rodinné domky v českém příhraničí je podle majitelů realitních kanceláří a starostů zdejších obcí v poslední době téměř nulový, makléři na druhé straně hranice mluví o rostoucím zájmu z Česka.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Poloprázdné panelové domy v německém Johanngeorgenstadtu

Článek

„Obchod s kupujícím Němcem jsme neuzavřeli pět let. Je to spíše naopak. V Německu poklesly cenové relace nemovitostí a Češi mnohdy využívají výhodnější nabídky na německé straně hranice,“ sdělila Právu Jiřina Müllerová, makléřka a jednatelka realitní kanceláře Müller-reality, která se ve své činnosti specializuje na oblast Šumavy a Pošumaví.

Informace Právu potvrdil starosta Železné Rudy Michal Šnebergr (ODS). „Nemám poznatky, že by u nás Němci nakupovali nemovitosti. Trend je spíše takový, že si Češi kupují byty nebo domky v německé Železné Rudě, kde jsou mnohdy levnější,“ řekl starosta.

Mírně odlišná situace panuje na Tachovsku. „O byty nebo domy jsme žádný zájem nezaznamenali. Ale pokud u nás něco Němci kupují, jsou to pozemky, do kterých ukládají peníze. Například ornou půdu jsou schopni vykoupit za třináct korun za metr čtvereční bez ohledu na rozlohu plochy,“ uvedl realitní makléř ze společnosti Re/max v Tachově s tím, že největší zájem pozoruje u Němců z nedalekého bavorského města Weiden.

Náklady na bydlení jsou srovnatelné

„Němci u nás prakticky zájem o nemovitosti nemají,“ charakterizoval obdobnou situaci v Krušných horách starosta Božího Daru Jan Horník (STAN). „Cena metru čtverečního městského pozemku určeného k výstavbě je u nás dva a půl tisíce korun, což je cena srovnatelná s cenami v Německu,“ vysvětloval Horník. „Zaznamenal jsem ovšem, že si naopak řada lidí kupuje nemovitosti v sousedním Oberwiesenthalu. Zejména pak byty na tamním starším sídlišti, které jsou cenově srovnatelné s cenami bytů na české straně,“ řekl Horník.

„Rozdíl je v tom, že na naší straně hranice tyhle nemovitosti v horském středisku nejsou k mání. Lidé přestali dělat rozdíly, jestli je to na té či oné straně hranice. Je jim jedno, jestli mají byt jen pár kilometrů za hranicemi nebo tady. Náklady na bydlení jsou tam totiž rovněž srovnatelné,“ dodal Horník.

Mezi nabídkami v Oberwiesenthalu bylo v těchto dnech možno zaregistrovat i byt o rozloze 50 metrů čtverečních za 27 850 eur (zhruba 700 000 korun).

Problém i u sousedů je nedostatek práce

Od loňského prosince se zvýšila poptávka českých občanů po bytech a jiných nemovitostech v naší oblasti, potvrdila Právu zaměstnankyně společnosti Brunner Immobilien z Weidenu v Horním Falci (poblíž hranic s ČR).

Podle ní lze zatím těžko říci, kolik jednání o koupi bylo či bude v nejbližší době dotaženo. Přímo ve Weidenu jako v okresním a zároveň posádkovém městě se uvolňují i tzv. NATO-byty, které byly určeny pro americké vojáky z nedaleké základny v Grafenwöhru, a byly tedy na určitou dobu blokovány pro ostatní zájemce.

V Johanngeorgenstadtu, na saské straně Krušných hor, nabízejí už rok k prodeji volné byty v panelácích družstva Schwarzenberg. Jak řekl představitel družstva Wolfgang Kastner, Češi zájem sice projevují, ale limitující jsou pro ně stále pracovní příležitosti.

„Telefonátů požadujících informace je relativně hodně. Nyní nám dokonce pomáhá jeden z vašich krajanů, který se do Schwarzenbergu přistěhoval,“ uvedl Kastner s tím, že sami iniciativně kontaktovali zdejší úřad práce, který přislíbil součinnost při hledání práce pro zájemce z Česka. „V  posledních týdnech zaznamenáváme zájem o možnosti, jak získat byt, přitom nejen z příhraničí, ale i z Prahy a středních Čech,“ dodal Kastner.

Členský poplatek u bytů do 65 metrů čtverečních je v družstvu 460 eur (zhruba 12 000 Kč), u větších bytů pak 614 eur (asi 16 000 Kč). Vstupní poplatek do družstva je pak 26 eur (650 Kč). Měsíční náklady  se u bytu 2 1 pohybují okolo 270 eur (zhruba 6 800 Kč), u čtyřpokojového bytu 380 eur (9 700 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám