Hlavní obsah

Poslanecké paušály jdou do desítek miliónů, kontrola je ale jen formální

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik protelefonují poslanci? Jak využívají možnosti najímat si poradce z řad odborníků a přátel, kolik zaplatí za různé posudky a analýzy? Náklady, které zákonodárci účtují parlamentní kase, jdou do miliónů.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze poslanecké sněmovny

Článek

Jen na takzvaném expertném loni Sněmovna proplatila více než 28 miliónů korun. Za telefony pak přišly k proplacení účty z poslaneckých kanceláří za téměř 12 miliónů korun.

Každý poslanec má vedle svého platu, který je bez příplatků 55 900 korun, nárok na dvě paušální náhrady, které dostává rovnou na vlastní účet. Jedna, v roční výši 99 600 korun, je určená na reprezentaci.

Druhá je na dopravu a její výše je odstupňovaná podle vzdálenosti bydliště či volebního obvodu od Prahy. Ta v ročním součtu činí od 248 400 pro pražské poslance až po 373 200 pro zákonodárce zastupující severní Moravu.

Další náhrady − na telefony a kancelářské potřeby prokázané účty a peníze na kanceláře, asistenta, pronajatý byt v Praze či na administrativní a odborné práce − do ruky nedostanou vůbec. Sněmovna rovnou proplácí účty či faktury majitelům objektů či odborníkům, kteří určitou práci pro poslance vykonají.

Klíčový je podpis poslance

Výši čerpání může ovlivnit poslanec tím, jakou kancelář či byt si pronajme, kolik asistentů a za kolik zaměstná. Kolik expertiz si zadá. Sněmovna pouze stanoví horní limit, do kterého se musí vejít.

Vůbec se pak nekontroluje, kdo skutečně a jakou práci udělal. Neumožňuje to zákon. Rozhodující je podpis poslance na předložené faktuře.

Tak například − plnou sumu určenou pro každého zákonodárce na odborné práce, tedy 155 184 korun za rok, využila loni plná pětina z nich. To limit na telefon, který je sedm tisíc korun měsíčně a poslanci si z něho hradí nejen hovory, ale i internetové připojení, zůstal u většiny z nich daleko nevyčerpán.

Pouze třináct členů Sněmovny provolalo za rok plných 84 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám