Hlavní obsah

V centru Prahy je 55 rizikových klubů, majitelé nedodržují limit hostů

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V souvislosti s tragédií, která se o víkendu stala v brazilském městě Santa Maria, kde při požáru v klubu uhořelo 232 mladých lidí, Praha 1 zpřísnila kontroly počtů osob v klubech a restauracích. Někde bývají kapacity překročeny i trojnásobně.

Foto: Profimedia.cz

Počet návštěvníků v pražských klubech často přesahuje povolené limity. Ilustrační foto

Článek

„Věřím, že u nás se nic takového nemůže stát, nicméně je běžnou praxí, že provozovatelé klubů často nerespektují počet osob, které se na základě kolaudace mohou v daném prostoru pohybovat," konstatoval starosta první pražské městské části Oldřich Lomecký (TOP09).

"Z celkem 300 provozoven je na území Prahy 1 rizikových 55. Nyní na ně apelujeme, aby měli kapacitu podniku vyvěšenu na viditelném místě, aby bylo možné je jednoduše zkontrolovat. To může městský strážník i náš inspektor ze stavebního úřadu, který provede měsíčně zhruba dvacet kontrol,“ komentoval opatření starosta.

Hostů bývá mnohonásobně více

Z denní praxe v centru Prahy ovšem vyplývá, že v podniku, kde podle kolaudačního schválení má být maximálně 18 hostů, se v pátek večer tlačí například 60 lidí. Často jsou únikové východy zastavěny přepravkami nebo lednicemi, nebo se v podnicích používá zakázaná pyrotechnika, která se stala osudnou právě brazilským studentům.

Kluby:přípustný počet lidí:
Kostel155 (na svých webových stránkách uvádí kapacitu 2000 lidí - pozn. red.)
Roxy600
James Dean210
Rock Café528
Harley´s Bar98
Bombay Bar150
Chapeau Rouge264
La Mafia78
Dejavu87

„Obáváme se hlavně sklepních prostor, které kluby v centru Prahy často využívají. Z rizikových provozoven nám nyní dělá největší starosti klub Kostel v kostele sv. Michaela, kde se koncentruje velká masa lidí a dlouhodobě se nedodržuje stanovený počet návštěvníků. Už nyní jednáme s majitelem o jeho uzavření. Měla by tu vzniknout galerie, nebo nějaký výstavní prostor,“ uvedl příklad Lomecký.

Pokud podmínky schválené stavebním úřadem ovšem nedodržuje přímo majitel objektu, nikoli ten, který má prostor pronajatý právě od Prahy 1, která s ním tedy může ukončit smlouvu, je sankcionování složitější.

Až desetitisícové pokuty

Správní orgán, tedy stavební úřad, jim může uložit pokutu v řádech desetitisíců korun. „Pro některé to není příliš vysoký trest. Ale věřím, že kontroly budou mít svůj efekt. Někteří provozovatelé už i vyvěsili list s nejvyšším přípustným počtem osob,“ dodává starosta Prahy 1.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

List s maximální obsazeností by měl být v každé provozovně vyvěšen na viditelném místě.

O tom, že se tragédie pražským klubům nevyhýbají, bohužel svědčí i případ z konce října minulého roku. Opilý osmadvacetiletý mladík se v klubu James Dean v Praze 1 podle svědků nebezpečně nakláněl přes zábradlí, až se převážil, nebo do něj omylem strčili další příchozí, a spadl z třímetrové výšky. Utrpěl těžké poranění hlavy, kterému v nemocnici podlehl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám