Hlavní obsah

Grafik Kulhánek už nestačil známku se Zemanem navrhnout

Právo, Jiří Novotný

Novou poštovní známku s portrétem Miloše Zemana už nenavrhne renomovaný grafik Oldřich Kulhánek, který v pondělí ve věku dvaasedmdesáti let zemřel. Lidé si budou moci na dopisy lepit Zemana nejdříve koncem května. Hodně přitom záleží na tom, jak rychle prezidentská kancelář dodá České poště (ČP) oficiální Zemanův portrét. Právu to v pondělí řekl ředitel odboru známkové tvorby ČP Břetislav Janík.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman

Článek

Na dotaz, kdo bude autorem výtvarného návrhu, odpověděl: „Napevno jsme počítali právě s akademickým malířem Oldřichem Kulhánkem, který byl v roce 2003 autorem známky Václava Klause. Nyní se proto musí sejít výtvarná komise, která rozhodne o řešení. Ve hře je i varianta, že výtvarný návrh provede sám rytec, jímž bude tak jako před deseti lety grafik Miloš Ondráček.“

Česká pošta předpokládá, že oficiální Zemanovu fotografii obdrží až po 8. březnu, kdy bude nový prezident inaugurován.

Na základě výtvarného návrhu provede rytec rozkresbu známky a zanese ji ke schválení na Hrad. Pokud bude Zeman spokojen, nastane realizační fáze, která si vyžádá zhruba měsíc. Známku pak v dvoumiliónovém nákladu vytiskne pražská Poštovní tiskárna cenin.

Místo sumy písmeno

Na otázku, jaká bude nominální hodnota Zemanovy známky, Janík uvedl:

„Půjde o klasickou desetikorunovou výplatní známku. Místo konkrétní sumy však na ní nejspíš bude poprvé v historii prezidentských známek uvedeno jen písmeno A, aby se při případné změně tarifů nemusela tisknout znovu.“

Prezidentské známky jsou v naší zemi tradicí již od vzniku Československa v říjnu 1918. Tato tradice byla porušena jen jedenkrát – v období protektorátu Čechy a Morava.

Dosud nejrychleji byla vydána známka s Václavem Havlem – již 9. ledna 1990, pouhých devět dnů po jeho zvolení. Podle odborníků se však toto rekordní tempo negativně projevilo na její kvalitě.

Naopak téměř pět měsíců trvalo, než 30. července 2003 spatřila světlo světa známka s portrétem Klause. Ten totiž nebyl spokojen se svou oficiální fotografií. Nechal se vyfotografovat znovu a několikrát pak vrátil rytci k přepracování i rozkresby známky.

„Havlův rekord teď určitě překonán nebude. Záleží nám na tom, aby Zemanova známka byla vypracována a vytištěna skutečně kvalitně,“ zdůrazňuje Janík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám