Hlavní obsah

Amnestie pomohla i katarskému princi viněnému ze zneužívání

Právo, Radim Vaculík

Obvodní soud pro Prahu 2 v pátek podle informací Práva částečně amnestoval člena katarské královské rodiny Hámida bin Abdal Sáního, viněného v Česku ze zneužívání šestnácti mladistvých či nezletilých dívek.

Článek

Vzhledem k tomu, že policie Sáního obvinila z většiny skutků ještě před koncem roku 2004, tedy před více než osmi lety, dá se předpokládat, že právě v těchto bodech soud stíhání katarského prince zatím nepravomocně zastavil.

Podle jeho obhájce Josefa Lžičaře by tak teoreticky Sánímu zůstalo obvinění už jen ze tří skutků na dvou poškozených dívkách a také za navádění ke kuplířství. Tam policie zahájila stíhání až v lednu 2005 a na tyto činy by se tedy problematický článek II amnestie Václava Klause neměl vztahovat.

„Rozhodnutí bylo v pátek dopoledne vydáno, ale neřeknu vám, v jakém rozsahu, dokud nebude doručeno obhajobě a státnímu zastupitelství,“ řekla Právu místopředsedkyně soudu Monika Křikavová, která případ původně řešila.

Nejvýš podmínka

V květnu 2005 dostal Sání nepravomocně 2,5 roku vězení, ale podle nynějších zjištění Práva trest loni v únoru zrušil v neveřejném jednání odvolací Městský soud v Praze a případ vrátil. Kauzu už ale dostal na stůl jiný soudce v Praze 2.

Křikavová na včerejší dotaz Práva, zda se tedy katarského prince prezidentský pardon dotkl, odpověděla: „Ano, byl amnestován, ale nemohu říci, v jakém rozsahu – zda zcela, anebo částečně.“

Už počátkem ledna ale naznačila, jak by se Klausova milost mohla na Katařana vztahovat.

„V případu pana Sáního je zřejmé, že odhadem u poloviny skutků bylo stíhání zahájeno v roce 2004, ale u další poloviny až v roce 2005. Takže jeho by se amnestie mohla teoreticky dotknout částečně,“ řekla tehdy Právu Křikavová.

Zároveň potvrdila, že by to samozřejmě mohlo mít vliv na výši případného trestu pro katarského prince.

A vzhledem k tvrzení Lžičaře, že Sánímu asi zůstanou na krku jen tři skutky z lednového obvinění v roce 2005, obhájce už nepočítá s žádným trestem vězení.

„Myslím si, že by to maximálně mohla být podmínka. Navíc by tam měla být i zohledněna vazba, ve které klient strávil takřka rok,“ podotkl Lžičař, který v průběhu ledna podal soudu návrh na minimálně částečné zastavení Sáního stíhání.

Včerejší rozhodnutí soudu jej potěšilo, odpovídá prý jeho žádosti. „Bylo by to v každém případě úspěšné, protože by klientovi odpadlo více než deset skutků,“ konstatoval Lžičař.

Zruší zatykač?

Návrh ale podle svých slov podal i z jiného důvodu. Odvolací městský soud totiž už před dvěma lety vydal na Sáního mezinárodní zatykač. Důvodem byl fakt, že se soudu opakovaně nepodařilo doručit katarskému princi do jeho rodné země předvolání a bez něj nemohl rozhodnout.

„V mém návrhu je i žádost, aby soud zatykač zrušil, protože není na místě a klienta výrazně omezuje na osobní svobodě. To je pro nás důležitější než amnestie,“ poznamenal Lžičař. Čeká tedy, zda soud jeho návrhu i v tomto bodě vyhověl.

Připomněl, že Sáního nelze považovat za uprchlého, když mu v srpnu 2005 dovolil tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec odcestovat do vlasti. Jenže nadále platný zatykač z ledna 2011 podle Lžičaře nedovoluje Sánímu odjet z rodné země, protože mu hrozí zatčení.

Do Česka se ale také nemíní dobrovolně vrátit, takže i kdyby jej soud znovu potrestal, rozsudek si osobně nevyslechne. Otázkou však zůstává, zda vůbec soud může pokračovat bez chybějícího doručení předvolání Sánímu .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám