Hlavní obsah

„Grilovaný“ Zeman představil tři zásady politické kultury

Novinky, Jiří Ovčáček

Prezidentský kandidát Miloš Zeman se v úterý večer zúčastnil debaty pořádané think-tankem Evropské hodnoty. Akce nesla název "Grilování Miloše Zemana". Hradní uchazeč během diskuse představil tři zásady politické kultury, které by při jejich dodržování mohli podle jeho soudu zklidnit českou politickou scénu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát na prezidenta Miloš Zeman

Článek

„Politici mají spolu mluvit, mají mít schopnost se dohodnout a dohodu dodržet,“ představil Zeman své tři zásady politické kultury. Vyslovil též přání, aby se v průběhu příštích pěti let ČR výrazně posunula ke skandinávskému modelu sociálního státu. Řeč přišla i na prezidentské novoroční projevy. Zeman přislíbil, že pokud bude zvolen, bude se snažit, aby tyto projevy byly k přečtení a neobsahovaly fráze.

Zeman čelil i kritickým otázkám týkajícím se transparentnosti financování jeho volební kampaně. Pochyby odmítl a poukázal na případy, kdy není na jeho účtu uveden dárce. Podle Zemana jde o hotovostní vklady pokladnou, kdy se příslušný údaj objeví na účtu až zhruba za týden.

Během debaty se řešila i budoucnost EU, Zeman se vyslovil pro stanovení minimální sazby daně z příjmu v rámci Unie. „Potřebujeme zbavit EU daňových oáz, například Kypru,“ prohlásil. V případě zavedení eura v ČR se pak Zeman vyslovil pro uspořádání referenda.

Dalajlámu by na Hradě nepřijal

Zeman také uvedl, že v pozici prezidenta by se nesešel s dalajlámou. Odkázal na to, že není náboženský vůdce. „Kdybych byl náboženský vůdce, bylo by mi potěšením se s dalajlámou setkat,“ poznamenal. Dalajláma má podle Zemana právo se v ČR setkat s náboženskými představiteli. „A to je všechno,“ doplnil.

Prezidentský kandidát se vyjádřil i ke svému rivalovi Karlu Schwarzenbergovi, který se debaty z časových důvodů nezúčastnil. Prozradil, že mu poděkoval za hlasování v OSN, kdy se ČR postavila proti samostatné Palestině. Doplnil, že naopak kritikou na Schwarzenbergovu adresu nešetřil kvůli uznání Kosova.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám