Hlavní obsah

Paroubek se musí omluvit redaktorovi Práva za urážky

Právo, Josef Koukal

K veřejné omluvě a 50tisícové náhradě za nemajetkovou újmu odsoudil v pátek Městský soud v Praze bývalého premiéra a předsedu ČSSD, dnes předsedu strany Národní socialisté – Levice 21. století, Jiřího Paroubka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Před rokem a půl publikoval na serveru vasevec.cz článek plný vulgarit, v němž urážel redaktora Práva Jiřího Ovčáčka. Hrubými výrazy ho označil za zkorumpovaného novináře. Stalo se tak v návaznosti na Ovčáčkův rozhovor s úřadujícím předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, kde zazněly informace o možné podpoře vládě od Paroubkovy strany.

Paroubek musí na vlastní náklady zveřejnit v Právu omluvný inzerát a týž text, v němž přiznává, že jeho výroky na adresu Ovčáčka byly „nepravdivé a hrubě dehonestující“, má zveřejnit i na serveru, kde ho urážel.

Navíc musí redaktorovi zaplatit 50 tisíc korun a uhradit náklady soudního řízení, v němž se Ovčáček proti urážkám ohradil.

Ze strany Paroubka nešlo o první osobní útok na stejného novináře. Už v minulosti Ovčáčka ostře napadal, žalobu si však vykoledoval teprve poté, co redaktora explicitně obvinil z korupčního jednání.

„Šlo o vážný zásah do jeho osobnostních práv a profesní cti,“ charakterizovala Paroubkovy výroky soudkyně Dagmar Stamidisová. „Zveřejnění takové informace by poškodilo každého novináře,“ dodala.

Rozsudek není zatím pravomocný, Paroubkův obhájce si ponechal lhůtu na případné odvolání. „To rozhodnutí nepovažujeme za správné a poté, co dostaneme písemné odůvodnění, nejspíš doporučíme klientovi, aby se odvolal. Záleží na tom, jak se rozhodne,“ řekl Právu Paroubkův právní zástupce Andrej Lokajíček.

Případem by se tak mohl zabývat ještě odvolací Vrchní soud v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám