Hlavní obsah

Policisté našli v kanceláři českobudějovického primátora štěnici

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Primátora Českých Budějovic Juraje Thomu (HOPB) někdo delší dobu špehoval. Jihočeští policisté našli v úterý v jeho kanceláři amatérsky sestrojené odposlouchávací zařízení. Podle některých odhadů tam mohlo být už od roku 2007. Kdo ho tam instaloval, se ale zatím neví.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma

Článek

Thoma na odpolední tiskové konferenci uvedl, že demontáž zařízení trvala několik hodin a policie při ní musela odstranit trezor, nábytek a provést zásahy v elektroinstalaci. Podle jeho slov se zařízení nemohlo do kanceláře dostat bez spolupráce některého ze zaměstnanců magistrátu.

"V mé pracovně se například jednalo o strategickém postoji a postupu v městských společnostech, třeba v teplárně. Ten, kdo se k informacím dostal, získal jednoznačnou výhodu, kterou mohl ekonomicky využít a mohl poškodit město," citovala primátora ČTK, který zároveň připomněl, že v kanceláři jednal i s poslanci, senátory či americkým velvyslancem.

Štěnici policisté zkoumají

„Policejní specialisté na tuto problematiku provedli, se souhlasem primátora, v těchto dnech na radnici technické šetření a objevili a také zajistili nespecifikované a pravděpodobně amatérské elektronické funkční zařízení. Bude podrobeno dalším expertizám,“ informoval Právo mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Zmínil, že podezření na odposlech nahlásil policistům sám primátor koncem loňského roku. „Policisté Krajského policejního ředitelství případ velmi intenzivně prověřovali, a to i s ohledem na různé spekulace o dění na českobudějovické radnici. Vyjadřovat se k dalším podrobnostem, kdy, kdo a za jakým účelem zařízení do pracovny umístil, by bylo do ukončení šetření policie předčasné. Nebudeme předbíhat závěrům policejního prověřování,“ doplnil Matzner.

Na českobudějovické radnici byla naposledy firma, která hledala odposlechy v roce 2007. Tehdy však nic závadného neobjevila. Na veřejnost se v letošním roce dostalo několik nahrávek. Na jedné z nich, pravděpodobně z června roku 2011, se baví primátor Thoma se spolustraníkem a současným senátorem Jiřím Šestákem o volební kampani a jejím financování.

Reklama

Výběr článků

Načítám