Hlavní obsah

Amnestovaní vězni míří na úřady práce, žádají hlavně okamžitou pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už stovky amnestovaných vězňů zamířily od vyhlášení amnestie na úřady práce. „Toho, že by kvůli amnestii vznikaly fronty, se ale neobáváme, byť v příštích dnech lze očekávat zvýšený zájem,“ řekl Právu v Olomouci ředitel krajského Úřadu práce v Olomouci Jiří Šabata.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z trestanců opouští po amnestii pankráckou věznici.

Článek

„Většinou žádají o mimořádnou okamžitou pomoc do tisíce korun. Někteří se už zajímají i o nabízená volná místa,“ charakterizoval první kontakty bývalých vězňů s úřady ředitel českobudějovického úřadu práce Ivan Loukota.

Žadatelé o okamžitou pomoc se musí prokázat dokladem o propuštění z vězení, dávku dostali bez ohledu na to, kde mají trvalé bydliště.

Problémem ztracené či neplatné doklady

„Žadatelé na úřadu se také musejí prokázat dokladem vězeňské služby, kolik peněz měli u sebe při výstupu z věznice,“ říká ředitelka brněnské pobočky ÚP Marie Cacková.

Amnestovaní by podle úředníků proto měli ve vlastním zájmu nejdříve kontaktovat sociální kurátory, zvláště když největším problémem pro propuštěné z vězení jsou často neplatné či ztracené doklady totožnosti, které mají návaznost na vyřizování dalších náležitostí, včetně výplaty dávek hmotné nouze.

„Teď je otázka, co s těmi lidmi bude dál. Důležité je, aby našli pracovní uplatnění, aby měli práci,“ řekla Právu Magdalena Čadová z plzeňského úřadu práce. Referenti na úřadech práce se shodují i v tom, že nástup amnestovaných může značně zhoršit situaci na trhu práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám