Hlavní obsah

Exministr Pospíšil zřejmě usedne ve vedení Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) by se mohl stát novým místopředsedou Sněmovny. Poslanci totiž ve středu odsouhlasili rozšíření počtu místopředsedů ze tří na čtyři. Občanští demokraté se už rozhodli exministra spravedlnosti navrhnout.

Foto: Jan Švábek, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Návrat ke čtyřem místopředsedům prosazovala koalice vzhledem k tomu, že v případě zachování tří místopředsednických křesel by jedno z nich mělo podle principu poměrného zastoupení připadnout KSČM, na což už v listopadu poukazoval předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Zvýšení počtu místopředsedů souvisí také s tím, že vedení dolní komory je už delší dobu nekompletní. Letos v dubnu místopředsednické křeslo opustila Kateřina Klasnová (VV) v souvislosti s odchodem Věcí veřejných z vlády.

ČSSD možná vyšle Hamáčka

Klasnovou v červenci následovala Vlasta Parkanová (TOP 09) kvůli trestnímu stíhání za nákup dopravních letadel CASA pro armádu. V září ji nahradil Jiří Oliva (TOP 09), někdejší generální ředitel Lesů ČR. Ve vedení dolní komory tak jsou od předloňských voleb stabilně pouze její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS) a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Druhý uvolněný post místopředsedy by podle dřívější dohody měli zaplnit sociální demokraté. Ti zatím nemají úplně jasno o kandidátovi, spekuluje se však, že by za ně mohl jít do vedení stínový ministr obrany Jan Hamáček.

Volba místopředsedů zatím na programu pevně zařazena není, měla by se ale uskutečnit ještě na nynější schůzi.

Reklama

Výběr článků

Načítám