Hlavní obsah

Víkend bude mrazivý, teploty se nad nulu nedostanou ani přes den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českou republiku čeká v závěru týdne i dalších dnech mrazivé počasí, které přinese studená fronta, jež začne počasí ovlivňovat v průběhu čtvrtka. Ochlazení bude patrné zejména v pátek a o víkendu, kdy by měly ranní teploty klesat pod minus deset stupňů Celsia. V nížinách se sněhovou pokrývkou či mrazových kotlinách může být ještě výrazně chladněji, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podprůměrné teploty udělají z pátku i soboty s nedělí tzv. mrazové dny, při nichž se teplota vůbec nedostane nad nulu. Již v noci na čtvrtek klesla na Jizerce v Jizerských horách teplota na -17,7 stupně Celsia.

Ve čtvrtek bude dominovat proměnlivá oblačnost, kterou na většině území doprovodí občasné sněžení či přeháňky. Odpolední teploty se v Čechách dostanou na minus tři až jeden stupeň, zatímco na východě republiky bude tepleji - mezi nulou a třemi stupni.

"V pátek bude zesilovat studené proudění," dodala Honsová, podle níž by se měly odpolední teploty pohybovat již pouze mezi minus pěti a minus jedním stupněm. Rána budou ještě chladnější a minimální teploty klesnou na minus sedm až -11 stupňů. "V nížinách na sněhové pokrývce může být i -14 stupňů a v mrazových kotlinách bude teplota klesat i k -20 stupňům," uvedla Honsová.

Zpočátku dne by mělo převládat jasno či polojasno, které odpoledne od západu nahradí přibývající oblačnost.

V sobotu bude převládat polojasno až oblačno s občasnými sněhovými přeháňkami. Podobně by mělo být i v neděli, kdy však meteorologové očekávají  v průběhu dne další přibývání oblačnosti s občasným sněžením.

Po oba dny by se nejvyšší denní teploty měly pohybovat mezi minus šesti a minus dvěma stupni. Ranní minima klesnou na minus sedm až -11, na sněhové pokrývce i -15 stupňů.

Podobné počasí by mělo vydržet i na počátku příštího týdne. Stále bude převládat oblačno se sněhovými přeháňkami a teplotami pod bodem mrazu.

Mrazivé čtvrteční ráno
Jizerka- 17,7 °C
Jizerka-rašeliniště- 17,1 °C
Adršpach- 15,1 °C
Český Dub-Modlibohov- 12,1 °C
zdroj: ČHMÚ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám