Hlavní obsah

Počasí na týden: Teploty kolem nuly, trochu sněhu a břečka

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Teploty v prvním prosincovém týdnu nebudou klesat hluboko pod nulu a sněhové vločky, které budou mnohdy poletovat i v nížinách, proto nedlouho po dopadu zase roztají. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle Honsové by si tak měli dát pozor zejména řidiči. V nižších polohách se totiž z roztátého sněhu vytvoří břečka, která může přes noc zmrznout a změnit se v náledí. Radovat se naopak mohou lyžaři, neboť současné počasí vytvoří na horách příznivé podmínky pro zasněžování.

Po celý týden bude převládat oblačno. V pondělí se zpočátku vyskytnou místy sněhové přeháňky, odpoledne bude však sněžit jen ojediněle. Teploty se budou pohybovat od -1 do 3 stupňů Celsia.

Večer dorazí od západu okluzní fronta, která bude mít za následek další přibývání oblačnosti. Už v noci na úterý proto bude místy opět sněžit a sněhové přeháňky pak vytrvají i dopoledne, a to na většině území České republiky. V nížinách se přitom mohou vyskytnout srážky smíšené, mnohdy i mrznoucí déšť, po němž by se mohla na silnicích tvořit ledovka. Ranní teploty klesnou od -3 až k -7, odpolední se budou pohybovat mezi -1 až 3 stupni.

Změnu nepřinese ani víkend

Podobné teploty naměříme také ve středu, kdy bude rovněž po celý den převládat oblačno. Sněhové přeháňky se objeví jen místy, v nížinách opět sníh s deštěm. Pozor by si měli dát řidiči v horských oblastech, kde bude foukat čerstvý vítr o rychlosti až 15 metrů za sekundu, který může způsobovat sněhové jazyky.

Výraznou změnu nepřinese ani čtvrtek, kdy se ranní teploty budou pohybovat mezi -2 až -6 stupni a ojediněle mohou klesnout i na -10 stupňů Celsia. Naopak odpoledne se budou pohybovat v rozmezí od -2 do 2 stupňů.

Také v pátek a po oba víkendové dny bude nad Českou republikou zataženo, místy se sněhovými nebo smíšenými přeháňkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám