Hlavní obsah

Senátor Škaloud vypovídal na kriminálce, nechtěl říct proč

Právo, Novinky, Jiří Forman, Radim Vaculík, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senátor za Prahu 5 Miroslav Škaloud (ODS) podával ve čtvrtek večer vysvětlení na pražské kriminálce v Sokolské ulici. Když se ho po odchodu z policejní budovy reportér serveru Novinky.cz zeptal, proč byl vypovídat na policii, senátor se nejprve razantně ohnal po kameře a teprve pak vyhýbavě odpovídal.

Senátor Miroslav Škaloud vypovídal na kriminálceVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Senátor dokonce tvrdil, že si jen přišel s kriminalisty pohovořit.

Ve veřejném zájmu nic neřeknu 

Kvůli čemu Škaloud místní kriminálku navštívil, nikdo včetně něho samotného nechtěl Novinkám sdělit. Škaloud přiznal, že šlo o záležitost týkající se Prahy 5 a že ve veřejném zájmu nemůže nic bližšího sdělit.

Náměstek pražských policistů pro službu kriminální policie a vyšetřování Ivan Smékal v pátek na dotaz Práva uvedl, že šlo o podání vysvětlení. „Netýká se to jeho osoby jako podezřelého nebo podobně, čili učinil tam nějaké podání, a to je tak vše,“ řekl Právu Smékal.

S Prahou 5 věc zřejmě nesouvisí

To, že není v žádném podezření, řekl Právu bývalý starosta Prahy 5, současný místopředseda kontrolního výboru zastupitelstva a senátor Škaloud i v pátečním telefonátu. Zopakoval, že nechtěl s reportérem, jehož přítomnost ho zaskočila, mluvit na dešti, sám na ulici. Senátor opět nechtěl říci, v jaké věci se na policii dostavil.

„Chtěl jsem si jenom popovídat. Chápu, že spekulace mohou být,“ poznamenal Škaloud. Z jeho slov vyplynulo, že věc patrně nesouvisí se současným děním v Praze 5, kde nedávno padl starosta Radek Klíma (TOP 09) a rodí se nová koalice. Ačkoli by ODS měla zůstat v opozici, za nitky podle některých může z pozadí tahat exstarosta Prahy 5 Milan Jančík, který už členem ODS není.

O Jančíka se policie zajímala několikrát. Poprvé v souvislosti s prodejem Ženských domovů, který za Škaloudova starostování měl Jančík režírovat z postu jeho zástupce v roce 2002. Zastupitelstvo pak slevilo asi 40 miliónů korun z prodejní ceny. Jančík byl v policejním hledáčku kvůli smlouvám radnice s vymahačskou Agenturou Prahy 5, jíž připadla značná odměna z dluhů, které vydobyla na neplatičích nájemného. Na policii se kvůli škodě, již utrpěla, obrátilo i nové vedení radnice. Policie se měla zabývat i Jančíkovým záměrem prodat dům v Zubatého ulici i s nájemníky. „To už jsem byl dávno v Senátu,“ poznamenal Škaloud.

Oblastní organizace ODS v Praze 5 se v roce 2010 ustavila znova, vede ji náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček. To, kdo za ni bude za dva roky kandidovat do Senátu, je podle Škalouda ve hvězdách. „Nemohu vědět, jak dopadnou primární volby,“ řekl senátor a dodal: „Jsem snad takový trilobit, žádný dinosaurus.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám