Hlavní obsah

Inverze a smog trápí i Prahu

– Praha

Inverzní počasí netrápí jen lidi v Moravskoslezském kraji, ale i obyvatele hlavního města. Nejhorší situace je v Karlíně, na Vinohradech, ve Vršovicích či ve Strašnicích. Špatné podmínky jsou však v celém širším centru města a citlivější lidé by proto měli zvážit pobyt venku. Podmínky pro vyhlášení smogové situace nicméně zatím nenastaly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Pro vyhlášení smogové situace stačí, aby v daném regionu byly na jedné jediné stanici překročeny imisní limity nad sto mikrogramů na metr krychlový po dva po sobě jdoucí dny, řekl Jan Macoun, náměstek pro ochranu čistoty ovzduší Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V Praze bývají v těchto dnech imisní limity překračovány pouze ráno, přes den se situace výrazně lepší.

Signál upozornění na výskyt smogu letos nově nevydává magistrát, ale celostátně ČHMÚ. "Odbor životního prostředí kvalitu ovzduší průběžně sleduje a v případě vyhlášení smogové situace bude informovat veřejnost," sdělila ve středu mluvčí magistrátu Tereza Králová.

Nejvyšší koncentrace bývají u magistrály

Nejvyšší koncentrace polétavého prachu bývají tradičně v Legerově ulici v Praze 2 nebo v Průmyslové v Praze 10. Znečištění je horší tam, kde jsou průmyslové aglomerace nebo zvýšená automobilová doprava. "Polétavé kovové částečky vznikají otěrem při brzdění nebo oděrem z pneumatik. Jedoucí auta pak prach zvíří, takže se dostane do ovzduší," vysvětlil mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Foto: Petr Nový, Novinky

Legerova ulice po zúžení vozovky

Kvalitu ovzduší denně hlídají například mateřské školy. "Dříve se to dělalo centrálně přes telefon, dnes si znečištění musíme hlídat sami podle internetu," řekla zástupkyně ředitelky Mateřské školy Na Smetance v Praze 2 Petra Juhanová. V úterý tak děti z místní školky nesměly na venkovní hřiště, kvalita ovzduší u nedalekých Reigrových sadů byla podle ČHMÚ na stupni šest, což je nejhorší stupeň.

Ekologové by regulovali dopravu

Podle ekologů a zástupců Strany zelených je třeba ve městech regulovat automobilovou dopravu už při nástupu inverze, ne až když jsou hodnoty na úrovních způsobujících zdravotní problémy. Praha ale podle své mluvčí dopravu regulovat nemůže. "Regulace dopravy na omezeném území, jakým je například střední část města, nepřináší žádný podstatný efekt na koncentrace částic. V okrajových částech města, kudy by byla doprava odkloněna, by se naopak situace mohla zhoršit," uvedla Králová.

Nepříznivá smogová situace je i v dalších regionech v Česku, hlavně v Moravskoslezském kraji a ve středních Čechách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám