Hlavní obsah

Za zveřejnění Klausovy výpovědi Vondroušovi trest nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavel Vondrouš, který koncem září vystřelil v Chrastavě na prezidenta Václava Klause z airsoftové pistole, neporušil zákon, když zveřejnil prezidentovu výpověď o incidentu. V pátek to uvedla mluvčí liberecké krajské policie Vlasta Suchánková.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Pavel Vondrouš

Článek

Podle Suchánkové si ke zveřejnění výslechu prezidenta vyžádali policisté stanovisko ministerstvo vnitra i Úřadu pro ochranu osobních údajů. "Z analýzy vyplynul závěr, že sice bylo formálně porušeno ustanovení trestního řádu, ale vzhledem ke skutečnosti, že již došlo ke zveřejnění údajů hned po události, nebyl naplněn materiální znak přestupku," uvedla mluvčí policie. Vondroušovi hrozila až pětimiliónová pokuta.

Hlavička Vondroušova občasníku

"Vondroušův Xpress" distribuoval šestadvacetiletý muž před několika dny, tiskovinu rozdával i před budovou Poslanecké sněmovny. Zveřejnil v ní výslech, který po incidentu v Chrastavě absolvoval prezident na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Klaus v něm popisuje, jak se incident odehrál, jak ho vnímal a jak na něj reagoval. [celá zpráva]

Spolu s výpovědí prezidenta zaslal Vondrouš už dříve médiím i dokument, na kterém podepsal poučení, že mu část spisu policisté okopírovali jen proto, aby ji mohl použít při své obhajobě. "V žádném případě nesmí být předávána dalším osobám a tiskovým médiím nebo jinak zveřejňována," uvádí se v poučení. Vondrouš s tím však nesouhlasí.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Právo

Rakouská policie zatýká Vondrouše (druhý zleva) s Janýrem (druhý zprava).

Vondrouše před dvěma dny zadržela rakouská policie. Zadržení se odehrálo před vídeňskou budovou Rakouského průmyslového spolku, kde byla připravena prezentace Klausovy knihy. Spolu s Vondroušem byl zadržen rakouský občan českého původu Phillip Janýr. Oba policie po vyslechnutí propustila. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám