Hlavní obsah

ČSSD má stále větší podporu, ODS oslabuje

Aktualizováno

Volby do Sněmovny by v listopadu vyhrála ČSSD. Její náskok před druhou ODS se podle průzkumu agentury ppm factum v porovnání s říjnem výrazně zvýšil. Sociální demokraté mají podporu 25,1 procenta voličů, ODS by získala 15,3 procenta hlasů. KSČM by měla podporu 16,5 procenta. Do Sněmovny by se celkem dostalo šest stran.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v listopadu 2012

Článek

Kromě tří zmíněných by v poslaneckých lavicích zasedli zástupci TOP 09 (11,8 procenta), KDU-ČSL (6,3 procenta) a SPOZ (5,3 procenta).

"Podpora ODS se proti poslední sledované vlně (začátek října) mírně snížila," uvedla agentura. V minulém průzkumu měla strana podporu 17,1 procenta, ČSSD 22,8 procenta.

V přepočtu na mandáty by sociální demokraté získali 69 mandátů, KSČM 42, ODS 39. TOP 09 by měla 29 poslanců, lidovci 13 a zemanovci osm.

"ČSSD by mohla utvořit menšinovou levicovou koalici se zemanovci (dohromady 77 mandátů), za podpory KSČM by toto levicové seskupení mělo 119 mandátů. Hypotetická parlamentní středo-pravá koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by aktuálně disponovala pouze 81 mandáty," vypočetla ppm factum.

Sociální demokraté v průzkumech jasně vedou už delší dobu, agentura konstatovala, že svůj skutečný volební zisk z roku 2010 strana překonává o tři procenta.

Ostatní strany si v porovnání s reálnými výsledky voleb pohoršily zhruba o pět procentních bodů. Posiluje i KSČM, která by získala o 5,2 procentního bodu více než v říjnu 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám