Hlavní obsah

S 40procentní pravděpodobností bude rozpočtové provizorium, varoval Suchánek

Novinky,

Předseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Pavel Suchánek (ODS) v nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce připustil, že zemi hrozí rozpočtové provizorium. Důvodem je to, že se rozpočet teprve začne projednávat.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Předseda sněmovního hospodářského výboru Milan Urban a předseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek v Otázkách Václava Moravce

Článek

„Se čtyřicetiprocentní pravděpodobností může nastat (rozpočtové provizorium),“ řekl Suchánek na přímý dotaz moderátora. Uvedl, že by se skutečně nemuselo rozpočet stihnout projednat. Uvedl, že Sněmovna začne projednávat rozpočet 23. listopadu. Projednává se ale ve třech čteních, a to může být až ve vánočním období.

Náměstek ministra financí Jan Gregor řekl k problému: „Přepokládám, že v Poslanecké sněmovně bude bleskově projednán.“

Suchánek dodal, že pokud nebude schválen balíček, nemůže být schválen ani rozpočet na tomto balíčku.

Sociální demokrat Milan Urban se kvůli tomu pustil do ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který řekl, že se musí DPH zvýšit, abychom udrželi dluh ve výši tří procent. Má strach, že pokud bychom tříprocentní kritérium nedodrželi, mohla by republika přijít o stávající rating a splácení úvěrů by se prodražilo. Odmítl rozpočtové provizorium: „Já bych to považoval za tragédii. Může to ovlivnit hodnocení ČR (tedy onen Kalouskem tak často zmiňovaný rating - pozn. red.) a mohlo by se to promítnout na nákladech na dluhy.“

Současně obvinil ministra z licoměrnosti. „Miroslav Kalousek stáhl ten původní návrh rozpočtu, že není platná legislativa o DPH. Ta legislativa stále není platná.“ Rozpočet se bude projednávat, i když DPH zatím není schválena a nebude tomu dříve než na konci prosince.

Podle Kalouska ale bude předložen Sněmovně nový rozpočet, kde budou výdaje více seškrtány na základě upřesněných a horších výhledů české ekonomiky, která má růst méně, než se uvádělo ještě před pár měsíci. Možná jen o dvě promile, což označil předseda ČSSD v nedělní Partii na Primě za stagnaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám