Hlavní obsah

Tluchořova ODS v Praze-východ chce místo Nečase v čele strany Blažka

Premiéra a předsedu ODS Petra Nečase by mohl v čele strany vystřídat stávající místopředseda a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Ten získal nominaci od sdružení v Praze-východ, jejímž členem je neformální vůdce rebelujících poslanců Petr Tluchoř. V pondělí to uvedl regionální manažer strany Lukáš Paclt. Nečase naopak podpořily organizace v Mladé Boleslavi, Kolíně a Berouně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Blažek.

Článek

Tluchoře v pátek jeho oblastní kolegové nominovali současně na prvního i řadového místopředsedu. Další místopředsednickou funkci by podle nich měl obsadit jiný revoltující poslanec Ivan Fuksa. Bývalý ministr zemědělství Fuksa bodoval i na Kolínsku, kde mu tamní ODS přiřkla nominaci na místopředsednické křeslo spolu se znovuzvoleným senátorem a teplickým primátorem Jaroslavem Kuberou, europoslancem Milanem Cabrnochem a nynější první místopředsedkyní ODS a šéfkou Sněmovny Miroslavou Němcovou. Kuberu chtějí za místopředsedu také na Mladoboleslavsku.

Němcová se objevuje v nominacích ještě na Berounsku a Mladoboleslavsku. Zatímco boleslavská ODS si přeje, aby obhájila funkci první místopředsedkyně, kolínští občanští demokraté nominovali na tento post bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Je málo členů klubu, kteří by chtěli přímou volbu, ale ani ODS nechce mít černého Petra.

Mladoboleslavští straníci by uvítali, kdyby Pospíšil byl nadále řadovým místopředsedou. Kromě něj by tuto funkci podle nich mohl zastávat i boleslavský primátor a šéf středočeské ODS Raduan Nwelati. Ten by se na místopředsedu hodil i podle berounské ODS, která do těchto funkcí nominovala ještě pražského primátora Bohuslava Svobodu nebo prezidentova poradce a krajského zastupitele Jana Skopečka.

Nečas může přijít o spojence

Nominační proces není uzavřen, v pondělí ještě čeká jednání ODS na Kladensku, Mělnicku, Nymbursku, Příbramsku a v Praze-západ a v úterý na Benešovsku, Kutnohorsku a Rakovnicku. Ve čtvrtek pak o konečných nominacích rozhodne regionální sněm.

Volební kongres ODS se sejde o nadcházejícím víkendu v Brně. Vedení ODS se zřejmě výrazně promění, a pokud Nečas obhájí pozici šéfa strany, asi přijde o většinu svých bývalých spojenců mezi místopředsedy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám