Hlavní obsah

Nečas by měl odejít, zní z ODS v některých okresech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblastní sněmy ODS shromažďují nominace pro volby na kongresu občanských demokratů. Některé informace naznačují, že pozice šéfa ODS Petra Nečase je nejistá, v jiných ale nominaci získal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

ODS na Sokolovsku doporučila v pondělí večer svým delegátům na kongres, aby hlasovali pro nedůvěru Nečasovi.

„Dost výraznou převahou jsme odhlasovali, že jsme pro odvolání předsedy strany. Na jeho místo jsme ale nikoho nenominovali, protože ještě nevíme, kdo by se o tuto pozici ucházel,“ uvedl oblastní šéf ODS na Sokolovsku  Karel Jakobec.

„Především se nám nelíbí, že ODS opouští program, se kterým šla do parlamentních voleb. Zejména zvyšování daní a chybějící pomoc podnikatelům,“ popisoval Jakobec. Podle něj na posty místopředsedů sokolovská ODS nominovala Jiřího Pospíšila a Jaroslava Kuberu.

Předseda královéhradeckého oblastního sdružení a poslanec Pavel Staněk uvedl, že oblastní sněm navrhl na předsedu ODS Pospíšila.

„O vnitrostranické diskusi se vedla diskuse, ale žádné usnesení k podpoře či nepodpoře Petra Nečase jsme nepřijali,“ uvedl šéf ODS na Karlovarsku Petr Šindelář. „Doporučili jsme ale na funkci 1. místopředsedy strany ministra průmyslu Martina Kubu a na místo řadového místopředsedy strany ministra zemědělství Petra Bendla,“ dodal.

V Brně obstáli

Až do nočních hodin trval v Brně v pondělí oblastní sněm ODS za účasti premiéra. Ten navrhl v tajném hlasování Nečase do funkce předsedy ODS, na pozici místopředsedů navrhl „domácího“ Pavla Blažka a Martina Kubu. Ministr spravedlnosti Blažek funkci místopředsedy obhajuje, ministr průmyslu Kuba chce být prvním místopředsedou ODS.

Také ODS Novojičínska navrhla na předsedu Nečase. „Dostal 45 hlasů ze 77. Na místopředsedy jsme navrhli Miroslavu Němcovou a Jiřího Pospíšila,“ řekl předseda Marek Vavrečka.

Oblastní sněm Občanské demokratické strany Plzeň-sever navrhl na místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila.

Reklama

Související články

ODS dostala v senátních volbách na frak

Kandidátům občanské demokratické strany se nedařilo ani ve druhém kole doplňovacích voleb do Senátu. Jejich pozici charakterizuje osud senátora Tomáše Töpfera,...

Výběr článků

Načítám