Hlavní obsah

Ve Sněmovně usedne starosta Kralup i exministr zemědělství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V souvislosti s obměnou 27 senátorů nastanou změny také v dolní komoře. Do Senátu byli totiž o víkendu zvoleni čtyři současní poslanci, kterým tak zanikl poslanecký mandát. Ve Sněmovně je zastoupí náhradníci ze sněmovních kandidátek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Zgarba (vlevo) na archivním snímku s Lubomírem Zaorálkem a Jiřím Carbolem.

Článek

Změny doznají poslanecké kluby TOP 09 a Starostů a ČSSD. TOP 09 opustí Luděk Jeništa, který byl do Senátu zvolen na Benešovsku. Místo něj ve Sněmovně usedne pedagog a současný starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček.

Klub opoziční ČSSD ztratí hned tři dosavadní členy: Miladu Emmerovou, Jana Látku a Františka Bublana. Emmerová s Látkou zvítězili v okrscích Plzeňského kraje, prvními dvěma náhradníky pro tento region jsou exposlanec Václav Šlajs a dosavadní krajský radní Václav Koubík.

Františka Bublana, který byl zvolen senátorem v okrsku Třebíč, nahradí v dolní komoře Petr Zgarba. Ten působil v roce 2005 jako ministr zemědělství, rezignoval ale v souvislosti s kauzou týkající se údajně nestandardního prodeje státních pozemků spekulantům s restitučními nároky.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Získat křeslo v Senátu mohlo ve volbách celkem devět poslanců, kteří postoupili do finále. Neuspěli sociální demokrat Stanislav Křeček a komunisté Jiří Dolejš, Soňa Marková, Zuzka Bebarová Rujbrová a Milada Halíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám