Hlavní obsah

Většinu ve Sněmovně by měla levice, vládní strany zažívají pád

Novinky, val
Praha

ČSSD by podle průzkumu agentury ppm factum, který probíhal týden před zahájením krajských a senátních voleb, zvítězila ve volbách do Sněmovny, kde by jí připadlo 60 křesel. Druhá ODS by získala 47 mandátů, třetí komunisté 42 mandátů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v říjnu 2012 podle ppm factum

Článek

Do Sněmovny by se dostaly ještě další tři strany. Současná koaliční TOP 09 by obsadila 29 křesel, zemanovci by měli 12 poslanců, lidovci o dva méně.

„ČSSD by mohla utvořit menšinovou levicovou koalici se Zemanovci (dohromady 72 mandátů), za podpory KSČM by toto levicové seskupení mělo 114 mandátů. Hypotetická parlamentní středo-pravá koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by aktuálně disponovala pouze 86 mandáty. Hypotetická koalice stran ODS – TOP 09 – KDU-ČSL – SPO-Z by disponovala menšinovou pozicí s 98 mandáty,“ nastínila možná spojenectví agentura.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v říjnu 2012

Při pohledu na volební preference by ČSSD (22,8 procenta hlasů) získala o 0,7 procentního bodu více hlasů než ve volbách do Sněmovny před dvěma lety. Naopak ODS (17,1 procenta) si pohoršila o 3,1 procentního bodu, TOP 09 (11,7 procenta) dokonce o 5 procentních bodů. Naopak KSČM (16,4 procenta) by získala o 5,1 procentního bodu více než v roce 2010.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se počátkem října zúčastnilo 60,4 procenta oprávněných voličů. Předpokládaná volební účast by tak byla nižší než při posledních sněmovních volbách, kdy přišlo k urnám 62,6 procenta oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám