Hlavní obsah

Ostravsko se dusí, vyhlášena smogová situace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám v neděli v noci Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil v Moravskoslezském kraji smogovou situaci. Varuje před možným vyhlášením signálu regulace. Při něm už firmy musejí dodržovat ekologická opatření. Smogová situace se vztahuje na Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko.

Článek

"Na některých stanicích v uvedeném území překročil 24hodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 (polétavý prach) informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů/m3 ve dvou po sobě následujících dnech," uvedl ČHMÚ.

Imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový byl v pondělí ráno překročen na všech měřících stanicích v regionu. Nejhorší byla situace ve Věřňovicích a Bohumíně na Karvinsku, kde měla průměrná denní koncentrace polétavého prachu hodnotu 126 a 117 mikrogramů na metr krychlový. Hodinové koncentrace polétavého prachu například v noci dosáhly ve Věřňovicích až 178 mikrogramů na metr krychlový. Meteorologové očekávají, že se situace zatím výrazně nezmění a imisní limit se i nadále bude držet nad mezní hranicí.

Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, ale i malé děti nebo senioři by měli omezit fyzickou zátěž a zbytečně nechodit ven. U dospělých lidí bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.

Meteorologové žádají řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli. Emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého.

Ovzduší ve Slezsku a na severní Moravě patří k nejšpinavějším v České republice i celé Evropě. Situace bývá nejhorší na podzim a v zimě. Smog sice přímo nemusí vyvolat onemocnění, ale může vést k tomu, že se zhorší zdravotní stav nemocných lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám