Hlavní obsah

Listopad bude zatažený s deštěm a mrholením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhled počasí slibuje na listopad převládající velkou oblačnost s deštěm či přeháňkami, které mohou být v horských oblastech sněhové či alespoň smíšené. Nejvyšší teploty se budou pohybovat v hodnotách do 10 stupňů Celsia. Plyne to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Profimedia.cz

Článek

V období od 21. do 31. října bude převládat zataženo s nízkou oblačností, která se bude rozpouštět pouze místy. Objevovat se budou i mlhy a mrholení.

"Uprostřed dekády bude převládat proměnlivá oblačnost, místy se objeví déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh přechodně srážky smíšené nebo sněhové," uvádí předpověď. Nejvyšší denní teploty zpočátku budou kolísat mezi 10 až 14 stupni, při zmenšené oblačnosti bude i kolem 16 stupňů. Později se však ochladí na čtyři až 10 stupňů.

Dekáda od 1. do 10. listopadu bude pokračovat v trendu velké oblačnosti s občasným deštěm či mrholením. Přechodně se zejména na horách objeví i sněžení. časté budou i mlhy. Teploty přes den budou šplhat k pěti až 11 stupňům, přechodně se mohou dostat až ke 14 stupňům. Noční teploty se budou pohybovat mezi pěti a minus jedním stupněm.

Období od 11. do 20. listopadu očekávají meteorologové stále velkou oblačnost, kterou místy doprovodí déšť či přeháňky. Přechodně může být i polojasno. Denní teploty již budou kolísat pouze mezi dvěma a osmi stupni. V noci může být až minus pět stupňů.

V sobotu padaly rekordy
Ačkoliv byla střední část území Čech zahalena pod nízkou oblačností, na ostatních místech naší republiky byly dosaženy nebo překonány teplotní rekordy. Nejvyšší teploty zaznamenaly horské stanice Březník (1150 m n.m.) 24,6 stupně, Kvilda-Perla 24,3 a Kořenov — Jizerka (858 m n.m.) 24,0 stupně. Co se týká stanic s dlouhodobou řadou pozorování (alespoň 30 let), je největším rekordmanem stanice Vsetín. S naměřenou hodnotou 22,0 stupňů překonala rekord z roku 1943 o 1,6 stupně Celsia.
zdroj: ČHMÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám