Hlavní obsah

Rippelová měla vazby na ODS, tvrdí zemanovci. Senátorka to odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvě hodiny před pátečním zahájením krajských a senátních voleb vyškrtla Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) senátorku Jiřinu Rippelovou z kandidátky v Plzeňském kraji. Podle šéfky krajské organizace strany Dity Portové, se tak stalo proto, že má Rippelová úzké vazby na ODS, zradila voliče i své levicové přesvědčení. Rippelová to ale odmítá.

Článek

Podle Portové se zemanovci obávali, že by senátorka v zastupitelstvu hájila víc zájmy ODS než levice. Ta to ale striktně odmítla a zdůraznila, že do krajských voleb původně jít ani nechtěla a s kandidaturou souhlasila až na přání SPOZ. "To je úplný nesmysl a nehorázná lež. Vždy jsem byla a jsem levicově zaměřená," namítla.

Rippelová letos po neshodách opustila ČSSD, za niž byla zvolena do Senátu. Nyní kandidovala jako bezpartijní. Je toho názoru, že ji SPOZ vyškrtla ze strachu, že díky preferencím poskočí ze sedmého místa kandidátky do jejího čela. Ještě před volbami se jí prý ptali lidé z SPOZ, zda by byla případně ochotná se mandátu na kraji vzdát. Zemanovci podle Rippelové údajně plánovali, že budou na kraji spolupracovat se sociálními demokraty; ona nebyla chtěná, protože se s ČSSD nerozešla v nejlepším.

"Nikdo neměl důvod paní Rippelovou vyškrtávat z obavy, že by přeskočila preferenčními hlasy. Věděli jsme, že k tomu může dojít... O čem jsme však nevěděli, bylo o jejích úzkých vazbách k ODS. Když jsme zjistili, že z našeho pohledu překračují hranice únosnosti, nezbylo než radikálně zasáhnout," odmítla senátorčino vysvětlení Portová.

Slíbila podporu kandidátovi ODS

O vztazích s ODS podle ní svědčí mimo jiné to, že Rippelová slíbila v druhém kole senátních voleb podporu Rudolfu Salvetrovi z ODS. To Rippelová připustila, nebylo to však z politických, nýbrž čistě lidských důvodů. Starosta Klatov Salvetr je podle ní člověk, který by byl v Senátu platný. Naopak bývalého stranického kolegu, Jana Látku z ČSSD, v druhém kole senátních voleb nepodporuje.

Podle Portové existují i další důkazy toho, že by Rippelová podporovala v krajském zastupitelstvu spíše ODS, žádné ale nechtěla říci.

Zemanovci ani Rippelová neuspěli

O vyškrtnutí Rippelové z kandidátky nevěděl ještě v druhý den voleb mimo jiných ani lídr kandidátky SPOZ, nestraník Bohuslav Borovanský. "Myslím, že to není prioritou toho, co by měl lídr vědět. Pan Borovanský není člen SPOZ," dodala Portová.

Rippelová kandidovala za SPOZ i do Senátu, do druhého kola nepostoupila, s 17,58 procenta hlasů byla čtvrtá. Ani SPOZ se do zastupitelstva kraje nedostala, skončila šestá s 3,4 procenta hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám