Hlavní obsah

I Sněmovnu by nyní pohodlně ovládla levice, ukazuje další průzkum

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se nyní konaly volby do Sněmovny, tak by se do dolní komory dostaly jen čtyři strany a levice by měla většinu. Vyplývá to z průzkumu stranických preferencí agentury STEM, který byl zveřejněn v pondělí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v říjnu 2012 podle STEM

Článek

Podle průzkumu by na prvním místě byla ČSSD (25,4 procenta hlasů), následovaná ODS (14,2 procenta), komunisty (13,3 procenta). Největší vládní strany by tak podle preferencí ve volbách do Sněmovny získaly větší podporu než v právě proběhnuvších krajských volbách.

Čtvrtou a poslední stranou, která by do Sněmovny prošla, by byla TOP 09 se Starosty (9,2 procenta).

Těsně pod pětiprocentní hranicí volitelnosti by byli lidovci (3,6 procenta) a Strana práv občanů - zemanovci (3,7 procenta). O něco hůře by si vedla Strana zelených (3,2 procenta).

„Proměňovala se také síla voličského přesvědčení. Souvisí to i s protestními hlasy, které se zjevně přelévaly a hledaly svého nositele. Komunisté v předvolební situaci již v preferencích do Sněmovny nezískávali, polepšily si naopak všechny tři zbývající velké strany a oživení zaznamenávaly i strany malé,“ uvedl STEM.

Výzkum byl proveden metodou kvótního výběru ve dnech 24. září až 2. října 2012 na souboru 1061 dotázaných, reprezentujících obyvatelstvo ČR starší 18 let. Statistická chyba se pohybuje kolem dvou procentních bodů u menších stran a tří procentních bodů u větších stran.

Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tj. včetně nerozhodnutých voličů a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu. Podíly preferencí pro jednotlivé strany jsou nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám