Hlavní obsah

Zemanovci na poslední chvíli vyškrtli Rippelovou z kandidátky, sama o tom neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na poslední chvíli vyškrtl v pátek v poledne volební zmocněnec Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) ze sedmého místa kandidátky pro volby do zastupitelstva Plzeňského kraje Jiřinu Rippelovou. Informoval o tom Jan Nový z plzeňského krajského úřadu. Sama Rippelová ale podle svých slov o odvolání neví.

Článek

"O mém odvolání z kandidátky nic nevím, nikdo ho se mnou nekonzultoval, dozvěděla jsem se to dnes dopoledne," reagovala v sobotu Rippelová.

Dosavadní senátorka zvolená před šesti lety za ČSSD nyní za zemanovce kandiduje opět do Senátu. Její kandidatura do Senátu platí. "Vzhledem k tomu, že volební zmocněnec pro senátní volby je můj manžel, předpokládám, že bych se o odvolání dozvěděla," řekla.

Překvapení i pro předsedu

Šéfka krajské organizace SPOZ Dita Portová uvedla, že odvolání konzultovalo a schválilo vedení strany, konkrétní důvod odvolání odmítla sdělit. "Došlo k rozdílné interpretaci vzájemné domluvy, kterou jsme s paní Rippelovou učinili, a bylo to v souladu s volebním zákonem," řekla pouze Portová. Nevysvětlila, proč o rozhodnutí neinformovala ani Rippelovou. Odvolání z krajské kandidátky prý bylo na poslední chvíli proto, aby nepoškodilo Rippelovou při kandidatuře do Senátu.

Odvolání kandidátky překvapilo i předsedu zemanovců Vratislava Mynáře. Na dotaz Práva uvedl, že o odvolání neví, nicméně to nepopřel. O odvolání nevěděl ani lídr kandidátky Bohuslav Borovanský, který, stejně jako Rippelová, na listině figuruje jako nestraník.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Vzhledem k tomu, že se volební lístky tisknou nějaký čas dopředu, jméno Jiřiny Rippelové na nich ještě figurovalo. Pokud by ji volič vybral, tato volba by se do celkového výsledku nezapočítávala.

Reklama

Výběr článků

Načítám