Hlavní obsah

Pod lednicí ve Sněmovně našli při úklidu nefunkční štěnici

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Ve Sněmovně byla objevena nefunkční odposlouchávací štěnice. Zhruba pětimilimetrové zařízení s dvěma asi čtyřcentimetrovými drátky objevili při nedávném úklidu zaměstnanci pod odsunutou lednicí na víno ve vládním salónku. Právu to řekl šéf komise pro kontrolu policejních odposlechů Daniel Korte (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Budova Poslanecké sněmovny

Článek

Přivolaní odborníci z Národního bezpečnostního úřadu situaci zklidnili: jde sice o zařízení k odposlechu, které ale bylo ve výrobě a v užívání zhruba před dvaceti, pětadvaceti lety.

Poslanci tu slavili

Podle nich šlo o evidentně „mrtvou“ štěnici, která neměla žádné připojení ke zdroji, dráty byly přeštípnuté.

Přesto se nálezem Korteho komise do včerejška zabývala. Místnost, kde bylo zařízení odhaleno, totiž patří k velice exponovaným − během zasedání Sněmovny tu obědvají ministři. Tradici, kdy předseda Sněmovny zve na oběd členy vlády, zavedl již krátce po vzniku ČR Milan Uhde a nezrušil ji žádný z jeho následovníků.

Pravidelně se tu scházejí ministři i nyní. V minulosti si salónek pronajímali i někteří poslanci k oslavám životních jubileí.

„Obrátili jsme se na Útvar zvláštních činností. Zajímalo nás, zda je možné nějak toto zařízení identifikovat, třeba podle výrobního čísla. Podle zprávy techniků nešlo o mikrofon, ale o reproduktor, který neměl žádné označení,“ uvedl Korte.

„Přiznám se, že jsem tomu moc nerozuměl, protože ač mám od maturity již dost dlouho, přesto se spíše laicky domnívám, že mikrofon a reproduktor je jedno a totéž, záleží jen na tom, jak je to zařízení polarizováno,“ řekl Korte.

Dodal, že tedy mohla i tahle štěnice sloužit k odposlechu. Kdy bylo zařízení instalováno, komu patřilo a kdy přestalo být využíváno, však již není možné zjistit.

Protože ale odborníci poslance jednoznačně ujistili, že nyní jde o štěnici nefunkční, o čemž komise informovala i kancelář Sněmovny, včera celou záležitost komise uzavřela.

Ať si poslanci dají prověřit kanceláře

„Žádné podezření z odposlechů jsme nyní nezaznamenali, komise nic takového nezařizovala. Nevím o nikom z našeho klubu, že by si nechal své kanceláře prověřit,“ řekl Korte, který předpokládá, že by ho kolegové o takové věci informovali.

Korte nález starobylé štěnice ve Sněmovně bere spíše jako úsměvnou záležitost.

„Netrpím paranoiou, a jestli někdo má pocit, že je důležitý, a chce mít jistotu, tak ať si to nechá prověřit,“ dodal šéf sněmovní komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám