Hlavní obsah

Volte lidi, o kterých víte, že třeba sbírají psí hovínka, paroduje klip Mádla s Issovou

– Praha
Novinky, val

Před volbami v roce 2010 zveřejnili herci Martha Issová a Jiří Mádl klip Přemluv bábu, v němž vyzvali mladou generaci, aby nenechala své prarodiče volit z nostalgie levici. Nyní, těsně před krajskými a senátními volbami, zveřejnila iniciativa Kroužkujme.cz jiné video, kde starší protagonisté po vzoru mladé dvojice propagují kroužkování ve volbách.

Přemluv Marthu, přemluv Jirku

 
Článek

Iniciativa Kroužkujme.cz nabádá voliče, aby při volbách využili možnosti preferenčních hlasů. Pomocí takzvaného kroužkování je možné posunout méně známé osobnosti z nižších pozic kandidátky před zavedená jména na čelných místech. Podobným způsobem se před dvěma lety dostala do Sněmovny řada nových poslanců na úkor politických stálic.

"Jestli budou po volbách na kraji sedět debilové a blbečci, bude to proto, že jste volili podle stran. A je jedno, jestli volíte levici nebo pravici,“ říká v klipu starší muž, který se představí jako děda. "Protože když volíte podle stran, tak volíte lidi, o kterých vůbec nic nevíte,“ doplňuje ho bába.

Oba se pak shodují, že nejdůležitější je volit lidi, "o kterých víte, že sbírají hovínka, že nesmrdí, že jsou zkrátka normální. Protože tihle normální lidi budou chtít věci odevzdat za čtyři roky v lepším stavu, než je dostali."

Dvojice pak vyvrací možné argumenty proti kroužkování. Není podle nich pravda, že jsou preferenční hlasy zbytečné ani že takovýto hlas padne vniveč. „To je jako kdyby si nečistili zuby, protože nejsou hned bílý,“ dodávají.

Přemluvte bábu a dědu, nabádala Issová s Mádlem

Video si přímo utahuje z herců Jiřího Mádla a Marthy Issové, jejichž klip vzbudil před dvěma lety řadu kritických ohlasů. Herecká dvojice se v něm neobratně vyjadřovala na adresu starší generace.

„Jestli v týhle zemi zvítězí u příštích voleb levice, tak za to budou moct starý lidi, protože to jsou ty, kerý levici volej,“ apelovala Issová, která společně s Mádlem vyzvala své vrstevníky, aby se rozjeli na venkov za svými prarodiči a vymluvili jim případnou volbu levicových stran.

Sami protagonisté se po volbách, v nichž pravicové strany získaly většinu, káli. Zejména poté, co se provalila série kauz s vládními představiteli v hlavní roli.

Reklama

Výběr článků

Načítám