Hlavní obsah

Drábek: Rezignuji, pokud se prokáže Šiškova vina

• Aktualizováno
Novinky, jas, jov, jfk

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) odvolal Vladimíra Šišku, který je spolu s ředitelem odboru informatiky Milanem Hojerem podezřelý z podplácení. Pokud by mu byla prokázána vina, je ministr připraven rezignovat. Uvedl to v úterý po jednání vedení TOP 09. Policie v úterý oznámila, že pro oba úředníky navrhuje vzetí do vazby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

"Jsem přesvědčen, že to obvinění se neprokáže jako odůvodněné," uvedl Drábek, který se odvolával na dlouholetou spolupráci se Šiškou. Podle ČTK byl již náměstek odvolán a na jeho místo nastoupil šéf Drábkova kabinetu Zdeněk Kadlec Odvolání má platit po dobu policejního vyšetřování.

Pokud bude Šiškovi prokázána vina, je ministr připraven přijmout politickou zodpovědnost a rezignovat. Neupřesnil ale, co přesně míní prokázáním viny, neboť v případě soudního sporu se kauza může táhnout roky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Šiška na zasedání vlády loni v srpnu.

Drábek, stejně jako předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, si postěžoval, že zatím nemá informace o tom, z čeho je Šiška podezírán.

Policie Šišku i Hojera podezírá z uplácení. [celá zpráva]

Policie chce pro oba vazbu

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej Právu řekl, že státní zástupce navrhuje na podnět policie pro oba muže vazbu. Soudce musí oba muže neprodleně vyslechnout a rozhodnout o návrhu.

"Chápu názory některých ústavních činitelů, že v této věci náš útvar zatím nepodal bližší informace," řekl k vyšetřování šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. "Na druhou stranu si však musíme uvědomit, že absolutní prioritou policie v rámci vyšetřování je, aby nedošlo k ohrožení objasnění skutečností důležitých pro trestní řízení," odmítl vyslyšet volání politiků, kterým vadí nedostatek informací o případu.

Místopředseda strany Miroslav Kalousek nechtěl na tiskové konferenci spekulovat, zda by mohla kauza jakkoliv souviset s krajskými volbami. Drábek se již v pondělí sešel s premiérem Petrem Nečasem (ODS), aby jej zpravil o situaci. Schůzka měla podle něj pouze informativní charakter.

Sobotka: Chováte se jako mafie

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v úterý obvinil TOP 09, že se v kauze Šiška chová jako mafie. Drábek by podle něj měl odstoupit okamžitě.

"TOP 09 se stejně jako v kauze CASA chová jako mafie. Drábek Šišku na ministerstvo přivedl a celou dobu mu navzdory veřejné kritice kryl záda. Na místě je jen Drábkova okamžitá rezignace. Nechápu, proč premiér Nečas nejedná a nenavrhne Drábkovo odvolání," uvedl Sobotka.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc na tiskové konferenci v Lidovém domě oznámil, že jeho strana navrhne zřízení parlamentní vyšetřovací komise k Šiškově kauze. Tejc věří, že ve Sněmovně s tímto návrhem uspěje. Zároveň sociální demokraté požadují provedení auditu zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám