Hlavní obsah

Vazebně stíhaný šéf ROP Severozápad Markvart byl odvolán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dotační úřad Severozápad povede úřednice Jana Havlicová, dosavadní vedoucí finančního oddělení. O jejím pověření v pátek odpoledne rozhodl výbor, v němž zasedají politici z Ústeckého a Karlovarského kraje. Zároveň byl odvolán dosavadní ředitel Pavel Markvart (ODS), který je od začátku září ve vazbě.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Odvolaný Pavel Markvart

Článek

Novinářům to potvrdil předseda výboru Jaroslav Komínek (KSČM). Pokud by se situace v pátek nevyřešila, úřadu reálně hrozilo bezvládí, protože i Markvartův zástupce Jiří Červinka podal výpověď.

Úřad v regionu rozděluje evropské dotace a funkční vedení nutně potřebuje. Po volbách v polovině října zanikne mandát výboru, a když se přidalo zatčení Markvarta a odchod Červinky, neměl by kdo řešit problémy. A těch je okolo ROP Severozápad poslední dva roky víc než dost. Proplácení peněz je pozastaveno a žadatelé kvůli tomu musejí platit úroky z půjček, kterými dotace nahrazují. Krom Markvarta jsou obviněni z poškozování zájmů EU a zneužití pravomocí i dva jeho předchůdci. Podle kritiků ovládl rozdělování peněz politický kartel.

Teď by měla situaci vyřešit Havlicová, dosavadní vedoucí finančního oddělení. Funkcí jejího zástupce byl navíc pověřen dosavadní šéf účetního odboru Michal Kinter. "Pověřili jsme vedením nové lidi, což by mělo vytvořit podmínky pro znovuobnovení čerpání evropských dotací," řekl novinářům po jednání Komínek. Adeptů podle něj bylo víc, výbor prý nakonec vybíral z osmi variant.

Markvart zůstane zaměstnancem úřadu

Před tím výbor hodinu řešil odvolání Markvarta, kterého nakonec funkce také zbavil. V minulých dvou týdnech přitom v zákulisí zaznívaly i hlasy, že část členů výboru preferovala pro Markvarta presumpci neviny. Po odvolání dál zůstává zaměstnancem úřadu, i když na nižší pozici.

Zdroj blízký ROP Severozápad ČTK začátkem září řekl, že část oslovených zaměstnanců úřadu nabídku jít do čela odmítla. "Nemůžu říct, že bych chtěla, ale někdo to dělat musí," řekla novinářům po svém pověření Havlicová. "Čeká nás jednání na ministerstvu o dalším působení programu. Budeme se snažit o obnovení proplácení a napravení chyb, které se tu v minulosti děly," popsala své plány. Úřad by měla vést od 1. října.

Dotační úřad rozděluje pro oba regiony 19 miliard korun, z toho 16 miliard už je rozděleno. Během října by měly české úřady vést jednání s Evropskou komisí o tom, kolik peněz z toho se nakonec bude muset vracet. Hovoří se o 2,5 až 3,3 miliardy korun, Komínek ale odmítl o konkrétní částce hovořit. Není jasné ani to, zda budou dotace vracet konkrétní žadatelé, nebo se bude vracet z veřejných rozpočtů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám