Hlavní obsah

Bém: Vedení Prahy jen populisticky řeší, co se udělalo v minulosti špatně

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) překvapil ostrou kritikou současného vedení metropole, s níž ve čtvrtek dopoledne vystoupil před pražskými zastupiteli. Radním vytkl populismus, řeší prý jen to, co se udělalo špatně, a přitom sami zadlužují město.

Foto: Petr Janiš, Právo

Exprimátor Pavel Bém se ostře pustil do vedení metropole.

Článek

„Jsem zděšen,“ prohlásil Bém, který si z titulu poslance vzal slovo k plnění městského rozpočtu a kritizoval radu za to, že otáčí trend město nezadlužovat. A zároveň se snaží skandalizovat předchůdce.

Bém zmínil dění okolo dopravního podniku (DP). „Všechny smlouvy uzavřené v DP od roku 2006 jsou pro město nevýhodné. To je taková pitomost, nehoráznost, taková lež,“ prohlásil Bém a obul se do autora výroku i do novinářů, kteří informaci převzali. „Obávám se, že jste dokázali akorát pomlouvat, kritizovat, vymezovat se vůči minulosti. Nezlobte se, to je trochu málo,“ řekl Bém.

Zastupitelům připomněl, že jsou už dva roky ve funkci a jen dva roky jim zbývají: „Vaše dny se krátí. Neříkám to se škodolibou radostí, říkám to se smutkem v hlase,“ uvedl Bém.

Nechápe, jak je možné, že když je na tom „město takhle zle“, tj. přišlo v příjmech asi o tři čtvrtě miliardy korun a omezilo MHD, nikdo, ani občanská sdružení nekřičí. "Jste koupení, unavení?“ ptal se Bém.

Nenechal si to líbit náměstek primátora pro územní plán Tomáš Hudeček. „Vy jste, pane poslanče, naprosto zbaběle vystoupil po rozpravě, aby vám na to nikdo nemohl zareagovat,“ řekl Bémovi. Připomněl, stejně jako primátor Bohuslav Svoboda (ODS), že vedení města musí řešit závazky z minulosti, například splatnost dluhopisů z roku 2003, kdy už byl Bém primátorem.

„Nejsem koupený. Myslím si, že od člověka, který tady vládl, tak jak vládl, je ta věta směrem ke mně, že jsem koupený, sprostá,“ řekl Hudeček.

Bém odmítl, že mířil na Hudečka. „Nikdy jsem se neuchýlil k osobní invektivě, že je někdo koupený, třeba vy. Chytil jste se jako rybička na udici, jako potrefená husa, která hýká,“ dodal exprimátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám