Hlavní obsah

Letošní léto patří k nejteplejším za více než 200 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Uplynulé léto bylo mimořádně teplé a v 238 let dlouhé historii měření pražského Klementina zaujalo deváté až 11. místo. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který porovnával data z období od června do srpna, tedy tzv. klimatologického léta.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Dnů vhodných ke koupání bylo letos v létě dost.

Článek

Výjimečně horký byl letos v létě hlavně srpen. S průměrnou teplotou 21,7 stupně Celsia byl o 2,6 stupně teplejší, než je srpnový průměr let 1775 až 2010, a dokonce o 0,3 stupně teplejší než letošní červenec, přestože v sedmém měsíci roku jsou teploty zpravidla nejvyšší. Dne 20. srpna byla také překonána dosud nejvyšší teplota naměřená v Česku, ve středočeských Dobřichovicích bylo 40,4 stupně. Dřívější maximum bylo přitom 40,2 stupně naměřené 27. července 1983 v Praze-Uhříněvsi.

"Dosud nejteplejší léto bylo v roce 2003 s průměrnou teplotou 22,4 stupně Celsia, to bylo to velmi suché léto po povodňovém roce 2002. Nejchladnější léto bylo zjištěno v roce 1844 s průměrnou teplotou 16,4 stupně Celsia," uvedl Pavel Jůza z ČHMÚ.

Teplotní rekordy ale přinesly i zářijové dny, začátkem minulého týdne rtuť stoupala na řadě míst nad tropickou třicítku. Zároveň už ale na vrcholcích hor poprvé od jara nasněžilo.

Astronomické léto skončí o tomto víkendu a meteorologové do té doby další rekordy nepředpokládají. Od středy se má totiž výrazně ochladit až o deset stupňů. I začátek podzimu by ale měl být podle ČHMÚ teplotně nadprůměrný, dlouhodobá předpověď počítá do konce měsíce s teplotami až 25 stupňů a polojasným nebem.

Reklama

Výběr článků

Načítám