Hlavní obsah

Hospodským a štamgastům se zastavení prodeje lihovin nelíbí

– Zlín

Hostinští ve Zlínském kraji podle průzkumu ČTK vládní zákaz nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent respektují, ale nelíbí se jim. Podle nich dopadne především na poctivé provozovatele.

Foto: Profimedia.cz

Pivo se točit smí.

Článek

"Dozvěděl jsem se to ze zpráv, byl jsem překvapený. Nedokážu to pochopit. V hospodě máme jen kvalitní alkohol, špatný si nikdo nedovolí prodávat. Lidé jsou zvyklí dát si pivo a kořalku, poškodí nás to," řekl číšník otrokovické restaurace Dolly Filip Doležal. Zákaz nalévání tvrdého alkoholu respektují i další. "Situaci vzhledem k počtu obětí chápeme. Ale mrzí nás to, že se zákaz dotkne nás poctivých," uvedl provozní zlínské restaurace Canada Lubomír Straka.

Zákaz rozladil i majitele další zlínské restaurace a pizzerie Red Dog Jana Fenyka. "Je to zářez na nás poctivé, kteří bereme originální alkohol. Přesto zákaz chápu, když se metanol objevil i v kolkovaných lahvích. Zákazníci jsou ale naštvaní, protože je pátek večer a oni si chtějí dát po kalíšku," přiblížil Fenyk. Podle něj je zákaz důsledkem toho, že "vrchnost" zaspala. "O problému se stánkovým prodejem se přece ví už hodně let," doplnil Fenyk.

Rozhodnutí ministerstva nepotěšilo ani štamgasty a hospodské na vesnicích. "Je to špatně, ale co naděláme? Alkohol bereme od renomovaného dodavatele, nikdy jsme neměli problémy. Zákaz respektujeme, nenaléváme. Rozhodnutí nás ale poškodí," obával se starosta a majitel pohostinství v Hrobicích na Zlínsku František Gajdošík.

Porušení zákazu prodeje je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři milióny korun, provozovna může být dočasně uzavřena. Pokud by pití prodával, hrozilo by mu i trestní stíhání a mnohaleté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám