Hlavní obsah

Bývalý rebel ODS Raninec žádá omluvu od Nečase

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a šéf ODS Petr Nečas má na krku další nepříjemnost. Bývalý poslanec ODS Juraj Raninec na něm totiž požaduje omluvu za to, že ho veřejně spolu s Vlastimilem Tlustým a Janem Schwippelem zařadil mezi ty stranické rebely, kteří v roce 2009 potopili Topolánkovu vládu. Pokud se Nečas Ranincovi neomluví, chce - dnes řadový člen ODS - věc předat stranické smírčí komisi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Juraj Raninec na archivním snímku

Článek

„Vaším opakovaným vyjádřením k mé osobě se cítím poškozen, protože jsem 24. března 2009, ani nikdy předtím jako poslanec Parlamentu České republiky nehlasoval pro vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka!“, napsal Raninec premiérovi v otevřeném dopise, který má Právo k dispozici.

Bývalý poslanec tak reaguje na premiérův výrok v sobotním rozhovoru pro Právo, kde Nečas mluvil o tom, že premiéra za ODS vždy potopili vlastní členové, nikdy to nebyli koaliční partneři. „Ať to byl Václav Klaus v roce 1997 a trio Zieleniec, Ruml, Pilip, nebo Mirek Topolánek v roce 2009 a trio Tlustý, Schwippel, Raninec. Je to zřejmě osud předsedů ODS i jako premiérů,“ uvedl Nečas. [celá zpráva]

Na rozdíl od pětice jmenovaných zůstal Raninec členem ODS, a proto se podle otevřeného dopisu cítí poškozen v rámci strany. „Nemám možnost ani čas opakovaně vysvětlovat a dokládat veřejnosti ani členům ODS, že jsem hlasoval stejně jako Vy proti návrhu na vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka,“ napsal Raninec premiérovi.

Raninec, který se po volbách v roce 2010 už v žádné politické funkci neangažuje, se nyní živí jako drobný živnostník.

Patřil k rebelům, ale hlasoval s koalicí

V minulém volebním období patřil mezi skupinu rebelů, kteří vyčítali Topolánkovi odklon od programu ODS zejména kvůli daňovému balíčku, nesouhlasil s tehdy navrhovaným zákonem o církevních restitucích, o kterém ale Sněmovna nakonec vůbec nehlasovala.

Svým hlasem pomohl v roce 2008 opozici ke zřízení sněmovní komise, která měla mj. vyjasnit, jak vláda dospěla k sumě 83 miliard, které měly být církvím v naturální i finanční podobě navráceny.

I přes svou rebelii ale hlasoval Raninec s koalicí, stranické disciplíně se podřídil i v případě daňového balíčku. V září 2008 ale opustil poslanecký klub strany kvůli tehdejší kauze poslance ODS Moravy, který měl shánět kompromitující materiály na některé kolegy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám