Hlavní obsah

Nečas se musí distancovat od estébáckých praktik, žádá Tluchoř

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rebelující poslanec ODS Petr Tluchoř ve čtvrtek vyzval premiéra a svého stranického šéfa Petra Nečase, aby se distancoval od "anonymního šíření pomluv", že za odporem skupiny proti zvýšení DPH je ve skutečnosti obava z vyšetřování kauzy elektronických zdravotních knížek IZIP. Tluchoř šíření zvěsti přirovnal k estébáckým praktikám.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ve Sněmovně

Článek

„Očekávám od premiéra, že se za vedení ODS bude distancovat od anonymního šíření pomluv a místo toho začne jednat s vlastními poslanci. My se rozhodně nedáme těmito estébáckými diskreditačními praktikami zastrašit a budeme dál prosazovat změnu balíčku tak, aby neškodil české ekonomice a respektoval program ODS a zájmy našich voličů,“ napsal ve čtvrtek Tluchoř na svém facebookovém profilu.

Proti spojování rebelie občanských demokratů s kauzou IZIP se ozval ve čtvrtek v České televizi i další odpůrce zvýšení DPH, poslanec ODS Boris Šťastný. Poukázal, že vždy patřil ke kritikům zmíněného projektu elektronických zdravotních knížek.

Podobně se vyjádřil pro středeční Právo i exministr zemědělství Ivan Fuksa. „S tím to opravdu, ale opravdu nesouvisí,“ řekl. Stejně mluvil i Tomáš Úlehla. „Samotného by mě to nenapadlo, i když jsem ve správní radě VZP. Ujišťuji vás, že to nemá s mým rozhodnutím ani drobet společného,“ sdělil Právu.

Vyšetřování ve VZP kvůli IZIP

Ve středu se objevily informace, že motivací poslanců ODS je snaha odvést pozornost od kauzy elektronických zdravotních knížek, kterou v pondělí odstartoval ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Někteří jsou totiž na IZIP napojeni. [celá zpráva]

Proti zvýšení DPH hlasovalo ve středu několik poslanců ODS. Byli to Petr Tluchoř, Jan Florián, Marek Šnajdr, Radim Fiala, Tomáš Úlehla a Ivan Fuksa. Koalice přitom potřebovala 101 hlasů, aby přehlasovala veto Senátu. Všichni rebelující poslanci svorně tvrdí, že jejich motivací je dodržování programu ODS. [celá zpráva]

Vláda již příslušnou normu přijala znovu a do Sněmovny ji předloží i s žádostí o vyslovení důvěry. [celá zpráva]

Vedle změny sazeb DPH na 15 a 21 procent by mělo dojít i k omezení výdajových paušálů živnostníků, či zavedení solidárního příspěvku pro lidi s nejvyššími příjmy.

Reklama

Související články

ON-LINE: Nečas prohrál boj o DPH

Sněmovna ve středu zamítla vládní daňový balík ke konsolidaci státního rozpočtu, který měl mimo jiné zvýšit sazby DPH. Část poslanců ODS odmítla podpořit...

Výběr článků

Načítám