Hlavní obsah

Rebelii poslanců ODS prý odstartovalo vyšetřování IZIP

Právo, dan, tin

Motivem sedmi nespokojených poslanců ODS nehlasovat pro daňový balíček je údajně snaha odvést pozornost od kauzy elektronických zdravotních knížek, kterou v pondělí odstartoval ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Podle dobře informovaného zdroje z ministerstva zdravotnictví premiér Petr Nečas dokonce Hegerovi vyčinil, že nebylo rozumné vyhrocovat situaci před projednáváním klíčových zákonů.

Ministerstvo poslalo na VZP kontrolu a v pondělí oznámilo, že mají podezření, že v IZIPu se ztratilo 450 miliónů korun.

Heger situaci zlehčuje. „To, že se říká, že jsme poslali kontrolu do VZP a oznámili jsme předběžné výsledky před projednáváním balíku daňových zákonů proto, abychom napětí zvýšili, není pravda, protože to napětí se tady připravovalo měsíce,“ řekl Právu Heger.

Rebelové spekulace odmítají

Rebelové z ODS odmítají spekulace, že by jejich akce jakkoliv souvisela se situací okolo IZIPu. „S tím to opravdu, ale opravdu nesouvisí,“ vyjádřil se kategoricky exministr zemědělství Ivan Fuksa a dlouhodobý spojenec Petra Tluchoře.

Podobně mluvil i jiný ze vzbouřenců, Tomáš Úlehla. „Samotného by mě to nenapadlo, i když jsem sám ve správní radě VZP. Ujišťuji vás, že to nemá s mým rozhodnutím ani drobet společného,“ sdělil Právu Úlehla.

Nicméně je minimálně zvláštní, že většina z nich je na VZP a na IZIP napojena. Marek Šnajdr je šéf správní rady VZP. Členy správní rady je i Tluchoř a Boris Šťastný. Členem dozorčí rady VZP je Úlehla. Dalšími nespokojenými poslanci jsou Radim Fiala a Jan Florian, bývalý asistent Šťastného.

Výběr článků

Načítám