Hlavní obsah

Klaus jde opět proti vládě: Při hlasování o daních by měl zvítězit zdravý rozum

Právo, ČTK, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus opět apeloval na vládní poslance, aby se DPH při úterním jednání Sněmovny nezvyšovala. Klaus se tak vyjádřil v pondělí ráno při návštěvě pražské ZŠ Na Smetance před žáky devátých tříd, posléze i před novináři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus navštívil prvňáčky na základní škole Na Smetance.

Článek

Klause při zahájení nového školního roku doprovázela starostka příslušné městské části a poslankyně Jana Černochová (ODS).

Při krátké diskuzi s deváťáky došla řeč i na výuku finanční gramotnosti, v níž někteří žáci školy v celostátních soutěžích excelovali, a při té příležitosti Klaus dětem řekl, aby poradily Černochové nezvednout pro zákon ruku. „Já teď odejdu a vy jí to pak můžete poradit,“ usmíval se Klaus. Černochová přitom Klausovi před tabulí vysekla poklonu, když mu řekla, že po svém odchodu z funkce by měl být politicky aktivnější, než plánuje, a dodala, že do politiky v 90. letech vstoupila právě kvůli jeho vzoru.

Prezident svou výzvu Sněmovně zopakoval ještě jednou před novináři. „Věřím, že zdravý rozum zítra ve Sněmovně zvítězí. To, že jsem měl náhodou u sebe paní starostku a poslankyni u tabule, byla opravdu náhoda. Nedělejme z toho nic. Věřím, že Sněmovna bude zítra rozhodovat vážně a odpovědně,“ uvedl.

"Fatální chyba"

Premiér Petr Nečas (ODS) označuje stabilizační balíček, který obsahuje vyšší DPH i další změny daní, za klíčový vládní návrh a podmínku pro sestavení úsporného rozpočtu. Od všech vládních poslanců žádal, aby podpořili zákon, který je podle něho podmínkou pokračování vlády.

Podle Klause je zvyšování daní v této době ekonomická sebevražda. Míní, že premiér dělá s daněmi fatální chybu. Někteří poslanci ODS ale k návrhu mají stejně jako Klaus vážné výhrady. Například někdejší šéf poslanců ODS Petr Tluchoř dosud neuvedl, zda pro něj zvedne ruku. Vláda přitom k přehlasování levicového Senátu potřebuje ve Sněmovně 101 hlasů. To předpokládá aktivní podporu celého vládního tábora, který má stovku hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám