Hlavní obsah

Prahu od soboty čekají přelomové změny v MHD

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prahu čekají od začátku září největší změny v městské hromadné dopravě za poslední léta. Magistrát k nim přistoupil navzdory četným kritikům a lidem tak nezbude, než se připravit, že některé linky změní své trasy, další zcela zmizí a jiné přibudou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražskou MHD čekají od září zásadní změny

Článek

Změny se dočkají tramvaje i autobusy. Zatímco tramvajová síť se bude opírat o pět páteřních linek (3, 9, 11, 17, 22) , jejichž interval bude ve špičce čtyři minuty, synonymem pro silniční dopravu se stane 38 linek metrobusů. Rovněž ty budou mít kratší intervaly, ve špičce nejčastěji šest až osm minut, a budou na ně nasazovány nejčastěji velkokapacitní kloubové autobusy.

Foto: DPP

Ukázka jízdního řádu metrobusové linky 197

Metrobusy poznají lidé i tak, že na zastávce bude číslo metrobusu fialovou barvou a bude v rámečku. V rámečku bude číslo uvedeno i na samotném autobusu a klíčové slovo metrobus se objeví rovněž v jízdním řádu. Podobně budou zvýrazněny u páteřní linky tramvají.

Ty doplní dalších osm linek, které budou jezdit v tzv. páteřních svazcích. Dvě linky vždy pojedou část trasy stejně a rozdělí se teprve na jejím konci. Půjde o linky 1 a 25, 5 a 26, 10 a 16 respektive 12 a 20).

K plynulosti dopravy na silnici mají vedle těchto prioritních linek přispět i nové vyhrazené pruhy a semafory s preferencí MHD.

K podobně rozsáhlým změnám město přistoupilo naposledy v roce 1985, kdy byla zprovozněna trasa B pražského metra.

Další informace o změnách
Informační linka DPP 296 191 817
Stránky společnosti Ropid

Reklama

Výběr článků

Načítám