Hlavní obsah

Rána jsou v Česku chladná, teploty jsou nižší než na Islandu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač teploty přes den v posledních dnech přesahují dvacet stupňů a lidé mohou prázdniny a dovolené užívat na sluníčku, ranní teploty už nijak vysoké nejsou. Na horách často klesají nad ránem pod nulu a v průměru se pohybují kolem 6,5 stupně. To je méně, než je nyní například na Islandu, který leží těsně pod polárním kruhem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V následujících dnech mají být rána teplejší.

Článek

"Poslední noc (na úterý) byla v České republice téměř nejchladnější z celé Evropy, podobně nízké hodnoty naměřili jen na Slovensku, v části Německa, Rumunska, Švédska a Finska. Na Islandu bylo dnes ráno od 8 do 14 °C, tedy v průměru přibližně o 5 °C tepleji než u nás," popsal Stanislav Racko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Velmi nízko klesaly teploty na jihu a západě Čech. Například na Rokytské slati na Klatovsku meteorologové v noci na úterý naměřili minus čtyři stupně, na Jezerní slati na Prachaticku minus 3,9 stupně, stejně tak na Kvildě - Perle.

Podle Racka za nízké teploty může jasná noční obloha a slabý vítr či bezvětří. V následujících dnech by průměrné noční teploty měly vzrůst na 15 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám