Hlavní obsah

Kdy začnou soudy používat elektronické zapisovatelky, zatím není jasné

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítače s chytrým programem, jenž umí převádět hlasový diktát do písemné podoby, má za 16,2 miliónu korun dodat české justici firma Newton Technologies. Kdy se tak stane, je ale otázkou. Ministerstvo spravedlnosti totiž z tendru vyřadilo zbylého, levnějšího zájemce, firmu Consulting Company Novasoft. Té se to nelíbí a zvažuje právní kroky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Od moderní technologie si úřad slibuje zejména urychlení soudních řízení a zvýšení výkonnosti soudů a státních zastupitelství. Místo zdlouhavého přepisování lze totiž rozsudky, protokoly z jednání či obžaloby diktovat počítači. Ten umí vyřčená slova ihned měnit v text. Prý hořel termín

Mluvčí ministerstva Jiří Hovorka vyřazení společnosti Novasoft odůvodnil tím, že její zařízení nesplnilo podmínky stanovené zadávací dokumentací. Firma přitom nabízela dodávku systému na přepis řeči levněji, za bezmála 14 miliónů korun.

Problém podle Hovorky spočíval v tom, že server od Novasoft nebyl tak výkonný, jak ministerstvo požadovalo. Vše by prý spravilo rozšíření o další procesor, to však již podle mluvčího nebylo možné.

Ministerstvo řešilo co s tendrem

Úřad tak měl podle Hovorky dvě možnosti – buď tendr zrušit, nebo uzavřít smlouvu s jediným zájemcem, který zbyl. A to proto, že zakázku vyhlásil v březnu, ještě před účinností novely zákona o veřejných zakázkách. Podle aktuálního znění by výběrové řízení musel zrušit.

„Vzhledem k tomu, že část veřejné zakázky je spolufinancována z fondů EU a v rámci projektu jsou stanoveny termíny, do nichž má být předmět plnění veřejné zakázky realizován, přiklonilo se ministerstvo k dokončení výběrového řízení,“ sdělil Právu Hovorka.

Pokud by nedošlo k vyřazení společnosti Novasoft, v tendru by byla zřejmě favoritem.  Hlavním kritériem totiž měla být nabídková cena. Do pořadí mělo promluvit i to, kolik chyb počítače udělaly při zkušebních diktátech. A při nich zařízení dopadla zhruba stejně.

Původní hodnota zakázky byla necelých 49 miliónů korun. Ať by byl vybrán kterýkoli z uchazečů, byla by konečná cena, která zahrnuje počítače, licence, školení nebo servis na pět let, několikanásobně nižší.

Vyřazený se hodlá bránit

Úřad rozeslal rozhodnutí oběma zájemcům v pátek odpoledne. Šéf firmy Novasoft Vladimír Moravec pro Právo v pátek zdůraznil, že text nečetl a byl pouze částečně informován od kolegů. Ihned však rozhodnutí podrobil kritice a postup ministerstva označil za účelový.

Podle Moravce je podezřelé, že jeden z deníků již před dvěma měsíci informoval o tom, že ministerstvo uzavírá zakázku na dodávku programu s konkurenční firmou Newton. Šéf Novasoftu rovněž poukázal na to, že podle interní směrnice nemůže úřad v tendru vybírat pouze z jedné nabídky. „Je to takové celé divné. Co si o tom mám myslet?“ říká Moravec.

Ministerstvo existenci zmíněné vnitřní instrukce připustilo. Hovorka ovšem podotkl, že ji úřad neporušil, protože umožňuje „ve výjimečných případech vybrat uchazeče, jehož nabídka nebyla jako jediná ze zadávacího řízení vyřazena“.

Moravec se chce již dnes sejít s právníkem, aby s ním probral další postup.  Ministerstvo Právo informovalo, že obě společnosti mohou podat své námitky do 15 dnů.

„Pokud tam nějaký prostor bude, tak samozřejmě a nepochybně toho využijeme. Protože té korupce a nespravedlnosti je poměrně hodně, tak je třeba s tím bojovat,“ uzavřel Moravec.

Vítěz je spokojen

Ředitel vítězné společnosti  Petr Herian je naopak spokojený. Na programu pro české soudy a státní zastupitelství podle něho společnost Newton pracovala od roku 2009.

„Jsme rádi, že jsme toto velmi komplikované a náročné výběrové řízení vyhráli a můžeme soudům a státním zastupitelstvím nabídnout profesionální nástroj, který šetří čas a peníze,“ sdělil Právu Herian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám