Hlavní obsah

Při velké vodě hrozí zoo v Praze zkáza jako před deseti lety

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská zoo si v těchto dnech připomíná zkázu, kvůli které se před deseti lety ocitla polovina jejího areálu pod rozlitými vodami Vltavy. Smutná bilance 1029 evakuovaných zvířat a 134 uhynulých se může opakovat. Protipovodňová opatření má jen na 20tiletou vodu.

Foto: Archiv Zoo Praha

Záchrana zvířat byla často komplikovaná.

Článek

Protipovodňová opatření se kupodivu ani deset let poté, kdy na některých místech zahrady výše vodní hladiny dosahovala i deseti metrů nad zemí, nezměnila.

„Při schvalování celoměstských protipovodňových opatření bylo rozhodnuto, že fyzická protipovodňová opatření skončí u areálu Trojského zámku. Zoologická zahrada je tedy ponechána bez ochrany,“ sdělila Právu mluvčí pražské zoologické zahrady Tereza Palečková.

To znamená, že potenciální záchranu zvířat by museli zaměstnanci zoo řešit stejně jako v srpnu roku 2002, tedy evakuací.

Foto: Archiv Zoo Praha

Záchrana goril

„Objekty situované v inundačním území jsou konstrukčně řešeny tak, aby, zjednodušeně řečeno, je po opadnutí vody stačilo jen uklidit. Pokud by přišla povodeň vyšší než dvacetiletá voda, před kterou je chráněn areál zahrady hrází od roku 1994, je třeba veškerá zvířata a také mobiliář evakuovat. Na realizaci kompletní evakuace je počítáno se šesti, maximálně osmi hodinami,“ objasnila krizový plán pražské zoo Palečková.

To rozhodně není dobrá zpráva pro ty, kteří před deseti lety s pracovníky zoo prožívali osudy zvířat, která povodeň nepřežila nebo kvůli rozbitým výběhům a zaplaveným pavilonům musela být utracena. Ať už kvůli jejich špatnému stavu nebo možnému nebezpečí, ve kterém by se mohli ocitnout lidé, jež by narazili na uprchlého slona nebo hrocha.

Foto: Archiv Zoo Praha

Pohled na zaplavenou zoo

Takový osud potkal například slona Kadíru, hrošici Lentilku, anebo lachtaního samce Gastona, kterého proud řeky zanesl až do Německa, kde lachtan uhynul na celkové vyčerpání.

Hrdinou ničivé stoleté povodně se stal naopak hroch Slávek, který přežil dva dny v zatopeném Pavilonu velkých savců, když byl po opadnutí vody zaseknutý na ochozu, který používají zaměstnanci.

Foto: Archiv Zoo Praha

Hrdinou ničivé stoleté povodně se stal hroch Slávek.

Odstraňování přímých následků povodně stálo zahradu celkem 85 miliónů korun. Dalších 205 miliónů korun si vyžádaly investice. Více než 25 miliónů korun ovšem věnovali zahradě sponzoři jako dary.

Většina pavilonů si vyžádala různé opravy, ale na některých místech se nedalo jinak než bourat a demolovat. Tak vznikly úplně nové dnes oblíbené výběhy. Areál bývalého Rybníka ve spodní části zahrady nahradily Opičí ostrovy a Vodní svět a na místě zničené restaurace Koliba vznikla nová restaurace pojmenovaná právě po Gastonovi.

Více podrobností najdete ve víkendovém pražském vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám