Hlavní obsah

Česká horolezkyně pokořila osmitisícovku Broad Peak, zpátky se ale nevrátila

Novinky, val

České horolezectví hlásí radostnou i smutnou zprávu zároveň. Koncem července vystoupala Zuzana Hofmannová jako první Češka na dvanáctou nejvyšší horu světa Broad Peak (8047 m n. m.) v Pákistánu. Pak už se ale podle webu expedice nedostala dolů. Údajně ji mohla strhnout lavina.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Broad Peak

Článek

„Dne 31. 7. stanula na vrcholu Broad Peaku první Češka: Zuzana Hofmannová (čtvrtý vrchol nad 8 000 m), bohužel dolů se již nevrátila,“ informovala expedice na svém webu.

„Ostatní členové expedice vrcholu nedosáhli a po vyčerpání všech možností a následném marném čekání zítra (3.8.) smutně opouštějí BC (základní tábor - pozn. red.),“ stojí dále v prohlášení.

Zatím není jisté, co mohlo být důvodem toho, že se horolezkyně nevrátila do tábora. Podle serveru Horyinfo.cz ale existují informace od lidí ze základního tábora pod K2, že Hofmannová byla stržena lavinou.

Zuzana Hofmannová je zkušenou horolezkyní. Pracuje jako vedoucí prodejny s horolezeckým náčiním v Ústí nad Labem. Za sebou má například osmitisícovky Shisha Pangma (8013 m), Nanga Parbat (8125 m), Manáslu (8163 m) či Dhaulágirí (8167 m).

Hora Broad Peak

Hora Broad Peak je čtvrtou nejvyšší v Pákistánu. Je součástí pohoří Karákorám a jeho vrchol je vzdálen jen asi osm kilometrů od druhé nejvyšší hory světa K2. Expedice vykonala napřed aklimatizační výstup na horu Diran (7266 m), poté se vydala na Broad Peak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám