Hlavní obsah

Bývalý primátor Havířova opustil po 23 letech ČSSD

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakládající člen ČSSD v Havířově, bývalý primátor tohoto města a exposlanec František Chobot po 23 letech vystoupil ze strany. V dopise, kde tento krok oznámil, vyslovil nespokojenost s prací soc. dem. ve městě.

Foto: Archiv Právo, Právo

František Chobot

Článek

„Protože již delší dobu nesouhlasím s prací městské organizace ČSSD Havířov, hlavně jejího vedení, a rovněž mně vadí nezájem stranických orgánů o dění v ČSSD v Havířově, rozhodl jsem se ukončit členství v ČSSD k 1. 8. 2012,“ napsal třiasedmdesátiletý Chobot.

„Zvrtlo se to tady k jinému obrazu, než kvůli kterému jsme stranu zakládali,“ uvedl dále.

Nikam nepřestupuje

Doplnil, že o svém rozhodnutí vystoupit z ČSSD dlouho uvažoval. „Je pro mě velmi těžké, vzhledem k mé rodinné tradici i mému 23letému členství v ČSSD, k tomuto kroku přistoupit,“ sdělil.

Zatím neuvažuje o vstupu do žádné strany. „Jsem úplně volný, nikdo mě nikam neláká. Když mi ale někdo něco nabídne, a bude se mi to líbit, jsem ochoten pomoct. Ke komunistům ale nepůjdu a se soc. dem taky ne,“ řekl Právu.

Předseda ČSSD v Havířově a primátor Zdeněk Osmanczyk ještě Chobotovu rezignaci na stůl nedostal. „Vážím si ho, proto bych nerad na cokoli odpovídal, nechci to medializovat,“ řekl nejprve.

„Nebyl navržen a pak otočil“

Poté, co mu zpravodaj Práva reprodukoval důvody Chobotova odchodu ze strany, Osmanczyk sdělil, že takový krok očekával. „Když nebyl nominován na kandidátku do komunálních voleb, tak rapidně otočil svůj postoj a hledal spolupráci s více stranami,“ prohlásil.

Chobot nařčení odmítl. „Chápu, že dochází ke změně osob na postech, to je přirozené. Nikdo nemá jakoukoliv funkci ve straně, zastupitelstvu či Sněmovně navždy. Změny se však musí dělat vždy slušně, bez intrik a na vedoucí posty musí být voleni nebo nominováni vždy ti nejlepší. Nesmí být upřednostňovány osobní nebo skupinové zájmy,“ reagoval.

Proti tomu se však Osmanczyk ohradil: „Pod mým vedením vyhrála ČSSD komunální volby v Havířově takovým způsobem, jakým se to předtím nikdy nestalo. A máme rozsáhlý a ambiciózní plán, který beze zbytku naplňujeme, což také nikdy nebylo. Za námi stojí práce a výsledky,“ dodal primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám