Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s věhlasným chemikem Antonínem Holým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S chemikem Antonínem Holým se v úterý do pražského strašnického krematoria přišly rozloučit zhruba tři stovky lidí. Světoznámý vědec, který stojí mimo jiné za objevem nových antivirotik využívaných při léčbě AIDS či žloutenky, zemřel minulý týden ve věku 75 let.

Lidé se rozloučili s chemikem Antonínem HolýmVideo: Novinky

 
Článek

Květinami a smuteční řečí uctili Holého památku předseda Akademie věd Jiří Drahoš a Zdeněk Havlas, bývalý ředitel Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd, kde Holý více než půl století pracoval. Pohřbu se zúčastnil i předseda vlády Petr Nečas (ODS), předseda Senátu Milan Štěch či vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pohřeb profesora Antonína Holého

Holý se svým týmem objevil řadu preparátů, které jsou součástí účinných léků proti AIDS, viru pravých neštovic, pásového oparu, virového zánětu oční sliznice a proti virové hepatitidě typu B. Jím objevené preparáty pomáhají léčit milióny lidí na celém světě.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Antonín Holý

Holý je autorem či spoluautorem stovek publikací a kolem šedesáti patentů. Je nositelem řady ocenění včetně Descartovy ceny Evropské unie (2001) nebo Medaile Za zásluhy (2002).

Antonín Holý

Antonín Holý se narodil 1. září 1936. S červeným diplomem absolvoval v 50. letech obor organická chemie na Karlově univerzitě. V roce 1960 začal působit na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, kde se stal o několik let později vedoucím vědeckým pracovníkem. Od roku 1987 vedl oddělení chemie nukleových kyselin. V letech 1994 až 2002 působil jako ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. 

Holý za svou činnost získal řadu ocenění. Byl například jmenován čestným profesorem Manchesterské univerzity, získal Descartovu cenu Evropské unie, medaili Za zásluhy a čestný doktorát VŠCHT. Spekulovalo se o něm i jako o kandidátovi na Nobelovu cenu za medicínu.  

"Věda vyžaduje opravdu hodně práce," říkal o své profesi Holý, který by 1. září oslavil 76. narozeniny. Cítil se být především vědeckým pracovníkem, a to i v době, kdy byl ředitelem ústavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám