Hlavní obsah

Poslanec Korte ve Sněmovně exhiboval v hebrejštině

Praha
Aktualizováno

Korunu zdlouhavým projevům poslanců ve Sněmovně během debaty před hlasováním o nedůvěře vládě nasadil ve středu po 21. hodině poslanec za TOP 09 Daniel Korte. Za řečnickým pultem teatrálně vyslovil několik nesrozumitelných slabik a zase si odešel sednout. Posléze vyšlo najevo, že mluvil hebrejsky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09)

Článek

„Wahí-wahí,“ tak nějak zněl původní krátký projev Korteho poté, co post pro řečníky opustil komunista Jiří Dolejš. Po Korteho vystoupení zůstali přítomní poslanci v sále zkoprnělí.

Slova hledal těžko i poslanec Vít Barta (VV), který Korteho za mikrofonem vystřídal. „Jsem velmi zaskočen, mě to opravdu celkem zaskočilo,“ řekl a po chvilce dodal: „Pan premiér (za zády - pozn. red.) mi napovídá, že s tímto se pouštět do polemiky by bylo opravdu obtížné, to přiznávám, nevím, jak bych si s tím poradil,“ prohlásil už s úsměvem.

Marnost nad marnost

Korte se posléze přihlásil do rozpravy znovu. "Snad nám něco zazpívá," odtušil předsedající Lubomír Zaorálek (ČSSD) a dodal: „Ve městě Franze Kafky je to naprosto normální“.

Korte tentokrát vysvětlil, že mluví hebrejsky. „Marnost nad marnostmi, pravil kazatel, a všechno marnost,“ citoval biblická slova.

Na to reagoval předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a požádal, aby se v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky mluvilo česky.

Naposledy zpíval

Korte „proslul“ už svým výstupem během hlasování o nedůvěře vládě v loňském roce. Svůj názor „proti návrhu“ o vyslovení nedůvěry tehdy vyzpíval. ČSSD si pak stěžovala, že se dopustil urážky Sněmovny. Mandátový a imunitní výbor ale rozhodl, že disciplinární řízení proti Kortemu nezahájí.

Anketa

Je Korteho vystoupení přípustné?
Ano
31 %
Ne
66,8 %
Nevím
2,2 %
Celkem hlasovalo 12092 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám