Hlavní obsah

Poslanci se znovu pustili do církevních restitucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci se ve středu znovu dostali k církevním restitucím. Projednávání návrhu bylo na červnové schůzi přerušeno poté, co opozice obstrukcí bránila závěrečnému hlasování. Stále přitom není jasné, kdy se poslanci k hlasování dostanou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc navrhoval přerušit projednávání restitucí do září

Článek

Opozice se ve středu pokusila znovu přerušit projednávání zákona do září a dá se předpokládat, že hlasování bude předcházet ještě rozsáhlá debata včetně dalších obstrukcí.

Na úvod středečního jednání si vzala slovo ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09), za níž se již střídali vesměs řečníci z řad opozice, kteří návrh podrobili kritice.

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) vytkl premiérovi i to, že "odškodnění neodpovídá náladě v zemi". Argumenty dalších řečníků byly prakticky totožné jako během předchozích projednávání a někdy šlo spíše o předčítaná rétorická cvičení, jejichž hlavním cílem bylo získat čas.

Opozici vadí zejména rozsah vraceného majetku, absence jeho výčtu i výše nákladů.

Vládou předložený návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi počítá s tím, že církve by měly dostat zhruba polovinu svého někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za ostatní majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace a částka by tak mohla ještě vzrůst. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám