Hlavní obsah

Šéf dotačního úřadu obrátil a uznal, že jeho podřízení zřejmě podváděli

Dva zaměstnanci Dotačního úřadu Severozápad, které minulý zadržela policie, podle šéfa úřadu Pavla Markvarta (ODS) opravdu porušili zákon. Novinářům v úterý řekl, že podle jeho dosavadních zjištění mosteckému hotelu Cascade prý chtěli proplatit i pět let starou rekonstrukci za 16 miliónů korun. Markvart původně zaměstnance hájil. Z kontextu vyjádření vyplývá, že hovořil o vedoucí územního odboru Ireně Kotlanové. Ta je vyšetřována na svobodě.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ředitel úřadu ROP Severozápad Pavel Markvart

Článek

Ředitel úřadu se úředníků zprvu zastával s tím, že ctí presumpci neviny. "Využil jsem ty dny volna, abych zjistil víc informací, i když to nebylo jednoduché, protože podklady už zabavila policie," řekl Markvart. "Musím ke svému hlubokému zklamání říct, že jsem se mýlil, minimálně v jednom případě mám prokázáno, že náš zaměstnanec se dopustil poškození finančních zájmů EU a zneužití pravomocí úřední osoby," dodal.

Mluvil sice v mužském rodě, ale podle kontextu měl na mysli Kotlanovou. Zatím byla zbavena pravomocí a přeložena na místo řadové referentky, propustit ji ale úřad zatím nemůže.

Podvod šlo těžko odhalit

"Tato trestná činnost byla podnikána zevnitř, s hlubokou znalostí mechanismů a pro nás byla skoro neodhalitelná. Vnímám to jako hluboké individuální selhání," řekl Markvart s tím, že dotyčná osoba měla za kontrolní mechanismy sama zodpovědnost.

Zatím má prý doklady jen k jednomu porušení zákona - žádosti mosteckého hotelu Cascade o 16 miliónů korun na rekonstrukci jednoho patra. Ta se přitom uskutečnila už o pět let dřív. "Již ta samotná žádost obsahovala podvodné prvky, což se dalo ve fázi začátku projektu zjistit, ale náš úřad se podílel na ututlání," dodal Markvart.

Miliónové úplatky

Zástupce majitele hotelu, realitní firmy Crestyl, je podle dosavadních informací také mezi stíhanými. Další dva lidi si policie minulé úterý odvedla ze sídla úřadu, krom Kotlanové šlo i o vedoucího právního oddělení Jana Martinovského. Toho soud vzal do vazby, stejně jako bývalého ředitele úřadu Petra Kušnierze. Ten už ve vazbě pobyl skoro rok, před soudem totiž čelí obžalobě z přijímání úplatků. Podle státního zástupce si i se svými třemi kamarády nechal slíbit od tří žadatelů úplatky ve výši 2,8 miliónu korun a část z nich skupina převzala.

V dotačním programu pro Ústecký a Karlovarský kraj se přerozděluje 19 miliard korun, na 16 miliard už jsou podepsány smlouvy. Čerpání peněz je ale od letoška zastavené. Kromě soudu s Kušnierzem situaci vyhrotily i kontroly z ministerstva financí.

Konstatovaly řadu pochybení, dotační úřad teď kvůli nim chce změnit mechanismus pro přidělování dotací. Praktiky na úřadě kritizuje i jeho bývalý úředník Leo Steiner (KDU-ČSL), který začal spolupracovat s policií. "Jsou to malí úředníčci, zatímco velryby dál plavou v akvárku," glosoval úterní policejní akci Steiner.

Reklama

Související témata:
Crestyl

Související články

Výběr článků

Načítám