Hlavní obsah

Dva ze čtyř zadržených kvůli eurodotacím míří do vazby

Ústí nad Labem

Okresní soud v Ústí nad Labem poslal do vazby dva ze čtyř lidí obviněných v úterý kvůli čerpání evropských dotací v regionu Severozápad. Další dva obvinění budou stíháni na svobodě, státní zastupitelství návrh na jejich vazbu nepodalo, informovala náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz u ústeckého krajského soudu

Článek

Policie v úterý zadržela tři lidi spjaté s dotačním úřadem ROP Severozápad - bývalého ředitele Petra Kušnierze, vedoucí územního odboru Irenu Kotlanovou a vedoucího právního oddělení Jana Martinovského. Spolu s nimi zadržela i zástupce mosteckého hotelu Cascade, který žádal o 16milionovou dotaci.

O první vazbě rozhodl soud už ve středu. Podle serveru Aktuálně.cz byl tím mužem Kušnierz. Ten už ve vazbě strávil skoro rok; od konce března 2011 do začátku března 2012. Soud ho do ní poprvé poslal kvůli vyšetřování případu údajných úplatků, které podle obžaloby dosáhly až 2,8 miliónu korun. Rozsudek by měl soud vynést už 12. července. Kdo je druhým vazebně stíhaným, se zjistit nepodařilo.

V dotačním programu pro Ústecký a Karlovarský kraj se přerozděluje 19 miliard korun, na 16 miliard už jsou podepsány smlouvy. Čerpání peněz je ale letos zastavené. Kromě soudu s Kušnierzem situaci vyhrotily i kontroly z ministerstva financí. Našly řadu pochybení a v jednom případě i značné předražení dotačního projektu, který podle ministerstva vypsal Ústecký kraj. Praktiky na úřadě kritizuje i jeho bývalý úředník Leo Steiner (KDU-ČSL), který začal spolupracovat s policií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám