Hlavní obsah

Senátorka vyzvala k bojkotu léků, které nehradí pojišťovny

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Svaz pacientů ČR důsledně bojuje proti novince, díky níž od července přestaly pojišťovny hradit malá balení některých léků. V souvislosti s ní proto ústy své viceprezidentky a místopředsedkyně Senátu v jedné osobě Aleny Gajdůškové pacienty nabádá, aby po lékařích žádali předepisování jen plně hrazených léků a ostatní medikamenty bojkotovali.

Foto: Archiv, Právo

Alena Gajdůšková

Článek

Počínaje 1. červencem pojišťovny přestaly pacientům připlácet na menší balení některých medikamentů. Jedná se o desítky přípravků na bolest, alergii, kašel a další léky, které dosud bylo možné zakoupit na recept i volně. [celá zpráva]

Přestože lékárníci upozorňují, že se omezení týká pouze menších balení léků a pojišťovny budou nadále proplácet balení velká, pacienti se bouří. "Je tady právo pacienta na plně hrazený lék, takže si jej v ordinacích můžeme vynutit," burcuje svaz na svém webu a doporučuje lidem bojkot léků, které pojišťovny nehradí.

V praxi se totiž údajně často nedodržuje postup, kdy lékař předepíše pacientovi pojišťovnou hrazený lék, ačkoli ze zákona podle Gajdůškové musí v každé lékové skupině existovat přípravek, který je plně hrazen právě pojišťovnami.

Prostřednictvím Gajdůškové proto Svaz pacientů vyzývá, aby lidé zatlačili na lékaře. "Doporučujeme pacientům, aby požadovali po svých ošetřujících lékařích předepisování léků, které již nemusí doplácet a v praxi tak trvali na dodržení ústavního principu práva na bezplatnou zdravotní péči na základě veřejného zdravotního pojištění," vyzvala senátorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám